Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir ziyaret düzenledi. İstanbul Boğazı’nda ve Marmara Denizi içerisinde deniz yolu taşımacılığı faaliyetleri yürüten Affet Yolcu Vapuru’nu ziyaret eden Zafer Partililer vapurun süvarisi Güngör Mutlu ve personelin bayramlarını kutladılar. Denizcilik Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Aslan Altunal’ın beraberindeki İl Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Takka, İsmail Kılıçaslan ile İl Başkan Danışmanı Bayram Aygün’den oluşan heyet boğaz turunda gemi personeline eşlik ettiler.
DENİZDEN CAN VERENLER UNUTULMADI
Zafer Partisi heyeti, deniz savaşlarında şehit olan askerlerin yanı sıra ekmeğini denizden çıkarmak için çalışırken çeşitli sebeplerle denizlerde hayatını kaybetmiş insanlarımızın hatırasına denize karanfil attılar. Ardından gemideki yolculara da karanfil sunum sohbet eden Zafer Partililer yolculardan fikir sahibi olmayanlarla sohbet edip kabotaj kanunundan söz ettiler.
“KABOTAJ MUSTAFA KEMAL’İN EN OKKALI TOKADIDIR”
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın geçmiş yıllarda daha da önemsenerek kutlandığını belirten Denizcilik Politikaları Başkanı Aslan Altunal kendi mesleğinin de kaptanlık olduğunu, faaliyetlerini halen denizcilik alanından faaliyet gösteren bir şirketin sahibi olduğunu belirtti. Altunal, “ Türk Denizlerinin Türk Milletine ait olduğunu ilan eden 815 sayılı Kabotaj Kanunu 19 Nisan 1926'da çıkarılıp, aynı yılın 1 Temmuz’un da yürürlüğü girdi. 1 Temmuz, 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başladı.Kabotaj, egemen bir devletin kıyıları ve karasuları ile göl ve akarsularında yürüttüğü tüm denizcilik faaliyetlerinin kendi tekelinde icra edilmesi demektir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Çünkü Batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Kabotaj yasası kapitülasyonlara Mustafa Kemal’in en okkalı tokadıdır. Atatürk, denizciliğin özgürlük, bağımsızlık, sanayileşme ve zenginleşmenin anahtarı olduğunu en iyi görebilenbir dahiydi” dedi.
“HAMİT NACİ ÖZDEŞ’E BORÇLUYUZ”
Altunal, “Türk sivil denizciliğinden ve deniz ticaretinden bahsedeceksek bu noktada her şeyimizi, Türk tarihinde ilk sivil denizcilik okulu olan Milli Deniz Ticareti Kaptan ve Çarkçı Mektebini (Bugünkü adı ile İTÜ Denizcilik Fakültesi) kuran Hamit Naci Özdeş’e borçluyuz. Ekmeğini denizcilikten kazanan biri olarak saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” diyerek sözlerini tamamladı. TAYFUN ERCAN- KENT YAŞAM