TÜBİTAK öğrencileri kızdırdı!

ÖZEL HABER

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın birlikte gerçekleştirdiği, 49’ncu Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Antalya’da yapıldı.

 

219 projenin birincilik için yarıştığı yarışmada birinci çıkmazken;  Atasözleri ve Deyimlerin Öğretiminde Drama Tekniği Projesi ikinci oldu.   


Cuma günü sona eren yarışmada öğrenciler; biyoloji, sosyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, kodlama, matematik, psikoloji, sosyoloji ve tarih, teknolojik tasarım, Türk dili edebiyatı alanlarında hünerlerini sergiledi.  Yarışmada birinci olanlara 3 bin 500, İkinci olanlara 3 bin ve üçüncü olanlara ise 2 bin 50 TL öğrenci ve öğretmen ödülü verilecekti ancak jüri 219 projenin katıldığı yarışmada birinci seçmeyince, öğrenciler karara tepki gösterdi. Bu yıl Antalya’da 49’uncusu gerçekleştirilen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projelerinde, yılın araştırmacısının 3 bin 500 TL ödüle layık görülmesi hedeflenmişti.  

JÜRİ, BİRİNCİYİ SEÇEMEDİ, İKİNCİ İLE YETİNDİ


Yarışmaya İstanbul’dan katılan Nazlıcan Karaali, jürinin yarışmada birinci seçememesini eleştirdi. Ülkede bilime değer verilmediğini, öğrencilerin eğitim hayatlarıyla oynandığını dile getiren Karaali; “Çok sinirliyim. Böylesine önemli bir yarışmada jüri birinci seçmedi. Derin araştırma yapılmış, güçlü kuvvetli projelerin hiçbiri seçilmedi. Diğer projelere göre son derece önemsiz bir proje ikinci seçildi. İkinci var, birinci yok! Gerçekten çok sinirliyim, bu ülkenin bilime meraklı çocuklarına yazık ediyorlar. Projelerde emek verenlerin tüm emeklerine yazık ediyorlar. Diyorlar ki; Türkiye’de okumayın, araştırmayın, bilgi öğrenmeyin. İşte bu ülke bu yüzden ilerlemiyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Konu ile ilgili gazetemizin sorusunu cevaplandıran TÜBİTAK yetkilisi; “Jüride değerlendirme yapanlar, konunun uzmanı profesörlerdir. Yarışma içeriği maddesinde birinci seçmeme hakkımız bulunuyor. Birinci seçilmemiş ise, birinciliğe layık proje yoktur” açıklamasında bulundu. 

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ PROJELER YARIŞTI


TÜBİTAK Jürisi yarışmada hiçbir öğrenciye birincilik ödülünü layık görmedi ama yarışmada birbirinden ilginç projeler birincilik için yarıştı. Sosyal medya platformu Instagram’ın Akademik Erteleme Davranışına Etkisi’nden, görme engelliler için geliştirilen özgür alfabe projesine, Artırılmış Gerçeklik ile ile Elektrik Sistemlerinin kullanılmasından, Tarım’da kullanılan son sistem projelere kadar birbirinden ilginç projeler birinci olmak için yarıştı.

 

“9’NCI SINIFLARA SOSYAL MEDYA DERSİ VERİLMELİ”


Sosyal medya platformu Instagram’ın akademik erteleme davranışına etkisini incelemeye alan Özel Gaziemir Uğur Anadolu Lisesi Öğrencisi Zeynep Candan,  araştırması ile ilgili gazetemize çarpıcı bilgiler aktardı. Ülkemizde son bir yılda 2 milyon olan aktif sosyal medya kullanıcısının, yüzde 16 artış ile 6 milyona yaklaştığını söyleyen Candan,  Türkiye’deki kullanıcıların gün içinde ortalama 7 saatini bilgisayar başında geçirdiğine dikkat çekti.   “Öğrenciler, bilgisayar başında geçirilen 7 saatlik zaman diliminin 3 saatini telefonla internette, 3 saatini de sosyal medya platformlarında geçiriyor.  Biz de bu durumun öğrencilerin davranışlarına olan etkisini araştırdık. Sosyal ağlar pek çok açıdan hayatımıza renk katsa da, ‘akademik erteleme’ gibi olumsuz davranışlara da yol açıyor. Instagram’ın 400 milyon aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, gençlerin yaşam üzerinde önemli bir etki yaratabileceği düşünülmüştür. Bu araştırmada, İzmir Gaziemir İlçesinde yaşayan ve lise öğrenimine devam eden öğrencilerin Instagram ‘a bağlanma stratejileri ile akademik erteleme davranışları arasındaki ilişkiyi inceledik” diye konuştu.  Sosyal medya konusunda araştırma ve incelemede bulunan TED Ankara Koleji Öğrencisi Defne Tufan ise; ortaokul öğrencilerinin bir kısmının, sosyal medyayı gereksiz yere kullandığını söyledi. “9’ncı sınıflara sosyal medya kullanımı konusunda bir ders eklenirse sosyal medya kullanımı daha yararlı olur. Dijital okuryazarlık, internet ve sosyal medyayı kullanarak yararlı bilgileri almak demektir. Bu bilgileri kullanırsak başarımızı artırırız” diyen Tufan,  önerisinin hayata geçmesini çok istediğini dile getirdi. 

KİTAP KAHRAMANLARI ÇOCUKLARI ETKİLİYOR


Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencisi Firdevs Nur Algül; popüler kültürün dayattığı kitapların,  çocukların değerler önceliğine etkisini, TÜBİTAK yarışmasında beğeniye sundu.  Öğrencilerin okuduğu kitapların içeriği ve okunan kitaplardaki kahramanlar ile öğrencilerin değerler öncelikleri arasında sıkı ilişki olduğuna dikkat çeken Algül; “Bu projede amacımız, çocukların severek okudukları kitapların değerler önceliğine etkisini tespit etmekti. Yaptığımız araştırma ile ilgili iki hipotez ortaya koyduk. Öğrencilerin okudukları kitaplar ile kitaplardaki kahramanların öğrencilerin değerler önceliğine etkisi var. Kitaplardaki kahramanlar, öğrencilerin değer yargılarını etkiliyor. Bu sebeple çocukların hayran olduğu kahramanlar aracılığı ile içselleştirilmiş bir eğitim öğretim ortamı oluşturulabilir. Bu sayede popüler kültürün dayatmalarından öğrenciler kurtulmuş olur. Bilinçli okur olması sağlanır. Çocukların eleştirel düşünme becerisi gelişir ve çocukların doğru rol ve modellerle tanışması sağlanabilir” diye konuştu. 

GÖRME ENGELLİLER ÖZGÜRGE OKUYABİLECEK


49’ncu Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda, görme engelliler için geliştirilen özgür alfabe standı ilgi çekti.  Özel Sanko Okulları Öğrencisi Ceren Ülger ve Teoman Efe Kuday’ın geliştirdiği proje, görme engelli bireylerin daha fazla hayata katılmalarını sağlıyor. Üzerinde yazı olan her şeyin geliştirilen bir cihazla okunabilmesi sağlayan proje ile ilgili bilgi veren Ceren Ülger ve Efe Kuday; “Projeyi görme engelli vatandaşlarımız için oluşturduk. Projemiz, görme engelli vatandaşların sadece başkaları tarafından hazırlanan ve erişimi zor olan Braille alfabesine sahip kaynaklarla sınır kalmasını engelliyor. Geliştirdiğimiz portatif sayesinde, yüzey üzerine yazılan her türlü yazı,  görme engellilerin okuyabileceği Braille alfabesine dönüşüyor. Gaziantep Körler Okulu’nda yapılan denemelerde,  görme engelli bireylerin çok sayıda olumlu geri bildirimi ile karşılaştık” dedi. 

TEK TUŞLA HER ŞEY KONTROL ALTINDA


Mimar Sinan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen yarışmada; bir diğer ilgi çeken proje de, artırılmış gerçeklik kullanılarak elektrikli sistemlerin kontrol edilmesi oldu.  Bahçeşehir Koleji Öğrencisi İsmet Kaan Yılmaz’ın geliştirdiği proje sayesinde, artırılmış gerçeklikle tüm elektrikli aletler tek bir tuşla kontrol edilebiliyor. Proje ile ilgili görüşlerini dile getiren İsmet Kaan Yılmaz; “Bu proje, mevcut artırılmış gerçeklik uygulamalarının sahip olduğu sınırlı erişim düzeyini geliştiriyor. Bu sayede tüm elektrikli sistemler, AG ile kontrol edilebiliyor. AndroidStudio ve Arduino kullanarak geliştirdiğimiz proje özgün bir proje ve birçok alanda kullanılabilir. Bu proje ile akıllı ev sistemlerinin kontrol edilmesi mümkün olabilir” ifadelerini kullandı. 

TARIMA KATKI SAĞLAYAN PROJE


 Yarışma İstanbul Fransız Lisesi’nden katılan Aras Mardiyan ve Oğuz Nuray, geliştirdiği tarım aracıyla fuarda dikkatleri üzerinde topladı. “ Tarımın insan gücüne dayalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Son yıllarda tarımda makineleşme ile insan gücüne gereksinim azalmış olsa da, tam olarak sıfırlanamadı. Biz bu düşünceden yola çıktık” diyen Aras Mardikyan ve Oğuz Nuray,  Gelişen Al sistemler ve otonom sistemleri inceleyerek robotu geliştirdiklerini söyledi.   Tasarımı kendilerine ait robot ile tarımda insan gücü kullanmadan sulama, tohumlama, havalandırma, ilaçlama gibi her türlü tarımsal ihtiyacın karşılanabildiğine dikkat çeken Mardikya ve Nuray fuarda standı en çok ziyaret edilenler arasında yer aldı. (Haber: Eyüp KOÇAK)



 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.