İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’de bulunan binasının önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını, konuyu TBMM’de de dile getiren CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci yaptı. Yedekcigerçekleştirdiği basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bir inşaat firması sahibi ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı arasındaki ilişki ağını ortaya koyan bir protokol vebir mektup elimizde. Şüpheli protokol gereği İşadamı Mehmet Hattat’a Sarıyer’de inşa ettirdiği kaçak binasının yasal hale getirilmesi karşılığında İBB tarafından satın aldırılan 18 adet arsanın üç adedi, Kadir Topbaş’ın Büyükçekmece Güzelce’deki villalarının etrafında.
‘AVAN PROJEYLE KAÇAK BİNA YASALLAŞTI’
Sarıyer’deki yedi yıldır Büyükşehir belediyesi tarafından zabıtlanan Hattat’ın binası ile ilgili Avan proje onaylanarak kaçak binanın yasal hale getirilmesi için aldırılan arsaların Kadir Topbaş’ın binasının etrafında çıkması bir tesadüf müdür? Bu protokol basına yansıdıktan sonra Kadir Topbaş panikleyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine kaçak yapıyla ilgili plan değişikliği yapılması için dosyayı havale etti. Villasının etrafında çıkan arsalar nedeniyle zora düşen belediye başkanı, bu plan değişikliğiyle imar şartlarını meri plan şartlarına çevirerek Avan projenin iptali ve dolayısıyla protokolün kadük hale getirilmesini hedefliyordu.
‘PROTOKOL NEDEN İPTAL EDİLMEDİ?’
Ancak İşadamı Mehmet Hattat, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Erhan Gökal’a bir mektup yazdı. Mektupta, Kadir Topbaş’ın villasının etrafındaki üç arsayı listeye bizzat eklediği ve adı geçen işadamına milyonlarca dolara zorla aldırdığı ifade edilmektedir. Bu mektubu gören Topbaş, meclise havale ettiği ve iş adamının aleyhine olan plan değişikliğini meclise onaylatmadan, müdürlüğüne iade ederek işadamının tehdit içerikli mektubunun gereğini yaparak protokol ve Avan projenin geçerliğinin sürdürülmesini sağlamıştır. Halbuki Kadir Topbaş derhal protokolü iptal edip arsaları da adama iade etmeliydi. Şu anda meri plan şartlarına göre işadamı yaptığı protokol de dahil olmak üzere binasını yapabilir. Ancak ruhsat alması gerekmektedir. Bu kadar şaibeli bir işlemle ilgili Sarıyer Belediye Başkanlığı da buraya ruhsat vermemektedir. Vermeyeceğini de açıklamıştır.
‘BAŞSAVCILIĞI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’
Şimdi soruyoruz; Türkiye’nin en büyük belediye bütçesini yöneten bir başkanın kaçak bir inşaatın Avan projesi karşılığı arsa aldırması ve arsalar kendi mülkiyetinde olan villasının etrafında çıktığı halde bu kadar duyarsız ve tepkisiz kalması, ‘Hayır böyle bir şey yok’ diyememesi nasıl açıklanabilir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de gündeme getirdiğimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyemiz Hüseyin Sağ’ın İBB meclisine taşımak istediği ancak söz hakkı verilmediği için gündeme alınmayan bu konu hakkında şimdi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu konunun tüm yönleriyle açığa çıkarılması için her türlü takipçisi olacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”
Basın açıklamasına, CHP İstanbul Milletvekilleri Gülay Yedekci, Mahmut Tanal, İBB CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, İBB CHP Meclis Üyeleri, CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, ilçe yöneticileri ve meclis üyeleri de katılarak destek verdi. Fidan UĞUR – Kent Yaşam