CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 3 ay içinde kadro sözü verilmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen halen bir sonuç alamayan taşeron işçilerin beklentilerini TBMM gündemine bir kez daha taşıdı.
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde “4734 sayılı ihale kanunu ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılan personele yönelik yasal düzenleme bakanlığınız koordinesinde ne zaman sonuçlanacak ve kadro verilmesi sağlanacaktır?” şeklinde soru yöneltti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılan personelin kamuda istihdam edilmesine yönelik yasal düzenleme çalışmaları devam etmektedir” şeklinde açıklama yaptı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaklaşık 1,5 yıl önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere 3 ay içinde kadro verileceğini açıkladığını hatırlattı. 3 ay içinde kadro sözü verilen taşeron işçilerin iki yıldır umutla beklediğini ve halen bir sonuç alınamadığını söyleyen Ömer Fethi Gürer" kamu ve özelde bir milyon yedi yüz bin taşeronun varlığı biliniyor. Kamuda 750 bin taşeron var. Taşeron modern kölelik, aynı işi yapanlara göre daha az ücretle çalıştırılan, kıdem, sendika, güvencelerinden mahrum olan çalışanlar için CHP olarak sürekli hükümeti uyarıyoruz. Başbakan Davutoğlu üç ayda kadro sözü verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı iken Mehmet Müezzinoğlu sürekli oyalayıcı açıklamalar yaptı. Referandum öncesi dört bakanlığın bu bağlamda çalışma yaptığını, referandum sonrası sorunun çözüleceğini söyledi. Ne Başbakan Davutoğlu kaldı ne Müezzinoğlu, şimdi hükümette taşeron için sürdürülen çalışmalardan kalan tek bakan Maliye Bakanı ancak oda tatmin edici bir yanıt vermiyor, Geçici işçiler, mevsimlik işçiler, 4C ve 4 B lilerin sorunları çözüm bekliyor. Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu konuya somut açıklama ve tarih vermelidir. Emekçilerin duygularını sömüre sömüre onları umutsuzluğa itiyorlar. Olacak mı olmayacak mı? Eşit işe eşit ücret ve özlük haklarında kölelikten kurtuluş sağlanmaz ise bu kabul edilemez. Sendikalaşma, grevli toplu sözleşme hakkı, emsal çalışanlarla benzer haklar yok sayılamaz. Taşeron derneklerinin yanındayız. Talep ve hak mücadelesini yükselterek yıllardır hakları gasp edilen emekçilerin mücadelesini hükümete duyurmaya devam edeceğiz. CHP olarak biz bu işin çözülmesi için her zaman emekçilerin yanında olduk. Olacağız. Haklarını almaları içinde sürekli hükümeti uyarmayı sürdüreceğiz" dedi.