Taksiciler isyanda

ÖZEL HABER

İstanbul’da taksiye binen yolcuların kısa mesafe ücreti olarak 8,75 ödemelerini öngören yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni sistemin kendilerini müşteriyle karşı karşıya getirdiğini iddia den taksiciler, taksimetre ayarlarını değiştirmeyeceklerini söylediler.

İstanbul Taksiciler Odası’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ne sunmuş olduğu yeni düzenlemeye göre, 2,5 kilometreye kadar olan mesafeler indi-bindi kabul edilerek ücreti de 8,75 lira olarak belirlendi. Ancak, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin oy birliğiyle kabul ettiği yeni düzenleme taksicileri memnun etmedi.



Avcılar’da Ambarlı Mahallesi’nde bulunan taksi durağı çalışanları duruma tepkilerini göstererek, taksimetre ayarlarını değiştirmeyeceklerini açıkladı. En son dört ay önce 190 TL ödeyerek taksimetrelerini düzenlediklerini ve bu işten taksimetrecilerin karlı çıktıklarını belirten taksiciler, yeniden ayar yapmayacaklarını söylediler.



TAKSİCİLER: İŞLEYİŞ YANLIŞ

Sistemin kısa mesafeye yolcu alınmamasını engelleme adına mantıklı olduğunu ancak işleyişinin yanlış olduğunu belirten durak çalışanları, “Açılışı 8,70’den yaparak 2,5 kilometre gittikten sonra normal bir şekilde işleyen bir sistem kurulması gerekiyor. Yolcularımızla da 3-5 kuruş için tartışmak istemiyoruz. Taksimetre de 6 TL yazıyor ancak biz düğmeye bastıktan sonra 8,75 oluyor. Yolcu da bu durumda kandırıldığını düşünüyor” dediler.
Vatandaşlar ve kendileri adına ortak bir yol bulunmasını yetkililerden talep eden durak çalışanları, taksicilerin can güvenliği sorununa da çözüm bulunmasını istedi.





EREKE: BİZDEN GÖRÜŞ ALINMADI

Yeni düzenleme ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Büyükçekmece Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahir Ereke, vatandaşların durumdan memnun olmadıklarını belirterek, “Sistemin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Vatandaşlar kandırıldıklarını düşünüyorlar. Taksici arkadaşlarımız ile vatandaşlarımız bu durum karşısında karşı karşıya getiriliyor. Bu uygulama kararı alınırken biz oda başkanlarının görüşü alınmadı. Sanırım önümüzdeki günlerde bununla ilgili tüm oda başkanları ile bir araya gelerek bu konu üzerinde tekrar görüşme yapacağız” dedi.
Vatandaşlar da uygulamayla ilgili olarak, “Böyle sistem mi olur? 5 lira yazan yere 8,75 lira para mı ödeyeceğiz? Hadi biz bu sistemi anladık diyelim anlamayan kesim taksici arkadaşlarla kavga mı edecek?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.



İSTANBUL KART’LA ÖDEME SEÇENEĞİ

Son günlerde taksicilerin kafasını kurcalayan diğer bir sistem değişikliği ise, taksilere İstanbul Kart ile ödeme seçeneği getirilmesi. Proje tamamlandığında İstanbul’da bulunan 18 bin taksinin tamamını mı yoksa isteğe bağlı olarak mı bu sisteme girileceği konusu da henüz netlik kazanmış değil.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) ise kartla ödeme sistemine karşı olduklarını belirtti. İTEO Başkanı Yahya Uğur konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Müşteriler bazı durumlarda uzun mesafeler gidebiliyor, bu gibi durumlarda
taksimetre 80-100 TL yazabiliyor. İstanbul Kartı’na yüksek miktarda para yükleyen az insan var. Nakit ödeme her zaman daha hızlı ve pratik bir yoldur” diye konuştu.
Yahya Uğur, taksicilerin teknolojinin gerisinde kalmaması ve alternatif ödeme sistemleri üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.



Senay BADUR-Kent Yaşam

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.