Seçimden seçime Niğde’de petrol çıkıyor!

ÖZEL HABER

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iktidar partisine mensup milletvekillerinin, halkın sorunları yerine bakanlık bürokratlarının hazırladığı düzenlemeleri kanun teklifi olarak meclise getirmelerini eleştirdi.

 Gürer, Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun Teklifinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda işçinin, çiftçinin, esnafın köylünün, emeklinin, engellinin beklentilerinin olduğunu belirterek, “Bakanlık bürokratlarının hazırladıkları teklifleri milletvekilleri getiriyormuş gibi gündeme taşımak yerine, bu insanların sorunlarını Meclis’e getirip Meclisimizin çalışmalarını verimli kılacak alanlara yönelsek daha yararlı olur” dedi. 

 

MADEN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşüldüğü Melis Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. 

 

BÜROKRATLARIN HAZIRLADIĞI DÜZENLEMELER, 

MİLLETVEKİLLERİ HAZIRLAMIŞ GİBİ MECLİSE GELİYOR

 

Gürer, kanun teklifinde 7 milletvekilinin imzasının bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu torba kanun olduğu için 1 milletvekili adı yazılsa ayıp olur diye düşünmüşler herhâlde, 7 tane isim yazmışlar. Ama kanunun bütününü incelediğimiz zaman görüyorsunuz ki, Bakanlık bürokratları tarafından hazırlanmış ve Meclise getirilmiş” dedi. 

 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ UCUBE DURUMUN SOMUT ÖRNEĞİ…

 

Gürer, bürokratların yaptığı düzenlemelerin milletvekilleri tarafından sanki kendilerdi hazırlıyormuş gibi Meclise getirilmesini, Yeni Anayasa değişikliği ile ortaya çıkan ucube durumun somut bir yansıması olarak nitelendirdi. 

 

BU DÜZENLEMEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

 

Halkın var olan sorunları yerine bakanlık bürokratlarının ilgili kanun tekliflerini, vekillerin  kendileri hazırlamış gibi Meclise getirilmesi konusunda AKP’nin yeni bir alışkanlık edindiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, TBMM’de görüşülen Kanun Teklifinin 3’üncü maddesine dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, ilgili maddedeki "Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ihtiyaç duyulması halinde kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacı ile bu Kanun kapsamında elektrik üretim tesisleri kurması ve işletmesi ile ticaretinin yaptırılması konusunda görevlendirilen veya kendisine üretim tesisi işletme hakkı devredilen sermaye şirketlerinin sözleşme kapsamında tahsis edilen sahasından kömür alımı yapabilir” şeklindeki düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu sordu ve milletvekillerinin bu düzenlemeyi kanun teklifi olarak Meclise getirmesiyle ilgili kaygılarını paylaştı. Gürer, “Çünkü buradaki uygulamada satır arasına gizlenen olay acaba burada enerji üretmek için kömür sahasını işleten firmaların kendilerinin enerji üretmesi dışında devlete kömür satıcılığına da mı soyunacağı konusunda bir kaygı açıkçası var” diye konuştu. 

 

CHP’NİN VERDİĞİ TEKLİF KABUL EDİLMEMİŞTİ 

 

Kömür alımıyla ilgili yapılan düzenleme için Cumhuriyet Halk Partisi olarak "Bu kömür alımı, Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve ilgili sermaye şirketi arasında yapılan sözleşmeye devlet alım garantisi uygulanmaz” şeklinde değişiklik önerisi verildiğini anımsatan Gürer, “Komisyona arkadaşlarımız getirmesine rağmen, kabul edilmedi. Oysa bu sayede, çöken elektrik devlet alım garantili modelin kömür alımı garantisi modeline çevrilerek EÜAŞ tarafından uygulanmasını ve devlet kaynaklarının verimli kullanılmasını, zarar etmesinin önüne geçilmesini istemiştik; bu öneri dikkate alınmadı” hatırlatmasında bulundu. 

 

ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİ NE OLDU?

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasıyla ilgili Kanun Teklifinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda 2015 yılından bu yana Niğde’de kurulacağı açıklanan ancak bugüne kadar tek bir çivi dahi çakılmayan Enerji İhtisas Bölgesiyle ilgili beklentileri de gündeme getirdi. Bor Enerji İhtisas Bölgesi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları tahsisi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ihaleye çıktığını anımsatan  Ömer Fethi Gürer, “ Resmî Gazete'de yayınlanan ihale kararı, gerekçe gösterilmeden, 13 Ocak 2019 tarihinde iptal edildi. 2014 yılında enerji ihtisas bölgesi kurulması Karaman'dan önce de Niğde'de konuşuluyordu; ne yazık ki bundan Niğde mahrum kaldı şu aşamada. Bununla ilgili 2.539 hektar yatırım alanı ayrıldı. Yatırımın ne zaman yapılacağını Niğdeliler soruyorlar” ifadelerini kullandı. 

 

3 YIL ÖNCE TEMELİ ATILAN GÜNEŞ PALELİ YATIRIMI TEMEL OLARAK DURUYOR 

 

CHP Milletvekili Gürer, konuşmasında 2016 yılında Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde temeli atılan ve güneş paneliyle ilgili yatırımın da aradan 3 yıl geçmesine rağmen halen temel olarak beklendiğine dikkat çekti. Gürer, “23 Haziran 2018'de Resmî Gazete'de burayla ilgili de süper teşvik desteği sağlanan bir karar da alındı. Umarım, dilerim bir an önce bu yatırım bölgeye gelir” dedi. 

 

HER SEÇİM DÖNEMİNDE PETROL SÖYLENTİSİ 

 

Zaman zaman Niğde’de petrol bulunduğu ya da petrol araması yapılacağına ilişkin haberlerin çıktığına da değinen CHP Milletvekili Gürer, “Ben Türkiye Petrolleri Anonim Şirketinin Genel Müdürüne sordum, dedim ki: ‘MTA 'Niğde'de petrol var.' diyor. Bu konudaki KİT toplantısında Genel Müdüre sorduğum soruya verilen yanıt şu: ‘Kesinlikle Niğde bölgesinde petrol kaya sayacına rastlandı. İşletilmesi olası olmadığı için gittim, tapayı  ben çaktım, orada petrol yok.’ E, şimdi bu neyin nesi? Devletin kurumlarının birbirinden haberi  mi yok mu? Keşke Niğde'de petrol çıksa ama olmayan petrol niye hep seçimden önce ‘Niğde'de petrol aranıyor’ diye gündeme geliyor, bunu anlaşılır bulmak da mümkün değil.” Açıklamasında bulundu. 

 

ÇİFTÇİLERİN ENERJİ BORÇLARINDA DÜZENLEME YAPILSIN 

 

Çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçlarına da değinen  Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bu borçlarından dolayı borç altında olduğunu ve pek çoğunun ise icralık olduğunu kaydetti. 

 

Gürer, şunları söyledi: “Bu konuda çiftçilerin yer altından çıkardıkları enerji ve su borçlarından dolayı yapılandırmaya yönelik bir kanun teklifi de verdim. Milletvekili arkadaşlarımız bunlara destek versinler. Onunla ilgili çiftçilerin sorunlarını en azından kısmen hafifletecek, icralık olanların da mağduriyetini giderecek bu tür kanunlar Meclisimizde gündeme gelsin, bunları görüşelim. İşçinin, çiftçinin, esnafın, köylünün, emeklinin, engellinin beklentileri var; atanamayanların, atanıp da hakkını alamayanların, taşeronların, EYT'lilerin. Bunlarla ilgili bu Meclise kanun teklifleri getirsek de bakanlık bürokratlarının teklifini milletvekilleri getiriyormuş gibi gündeme taşıyıp Meclisimizin çalışmasını verimli kılacak başka alanlara yönelsek daha yararlı olur diye düşünüyorum.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.