“Kültür - sanat lüks değil ihtiyaçtır.”

ÖZEL HABER

Sarıyer Belediyesi’nde 8 yıldan beri Kültür Müdürlüğü yapan Filiz Coşkun yıl boyu gerçekleştirdikleri etkinliklerle ilgili olarak, “Biz birçok konuda dezavantajlı olan insanlarımızın kültürel açığını kapatmaya çalışıyoruz. Bunlara ekonomik açıdan ulaşmaları çok zor. Ulaşamadıkları etkinlikleri ayaklarını götürüyoruz. Bazen onlar geliyor, bazen biz gidiyoruz ve hayattan kopmamalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

 Belediyenin kültür-sanat faaliyetleriyle ilgili yaptığımız sohbet sırasında en fazla ilginin tiyatro gösterimlerine olduğunu söyleyen Coşkun 2016 yılında  25 bin kişinin tiyatro izlediğini belirtti. Sarıyer Belediyesi’nin yeni hizmet binasıyla birlikte kültür merkezinin de yakında tamamlanacağını da ifade eden Filiz Coşkun şu bilgileri verdi:



İNSANLARIN SOSYAL YAŞAMDAN KOPMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

“Yeni bina bize hem çalışma, hem de kültürel etkinliklerimizi gerçekleştirme alanı olarak çok büyük avantaj sağlayacak. Şu an birimlerin dağınık olması çok zaman kaybettiriyor. Yeni binada bu ortadan kalkacak, salon ve sahne olarak da çok önemli bir ihtiyacımızı karşılayacak. Farklı organizasyonlar yapacağız, daha çok kişiye hitap edebileceğiz. Biz belediye olarak yerel anlamda birçok konuda dezavantajlı olan insanlarımızın kültürel açığını kapatmaya çalışıyoruz. Ulaşamadıkları etkinlikleri ayaklarını götürüyoruz. Sosyal yaşamdan kopmamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aslında kültür - sanat birkaç yıl öncesine kadar lüks olarak görülüyordu ancak bunun bir lüks değil, temel bir gereksinim olduğu anlaşıldı. Fizyolojik bir ihtiyaç diyebiliriz. Biz bu ihtiyacı karşılanması için elimizden geldiğince katkı sunmaya çalışıyoruz.”

Filiz Coşkun, “Belediye çok fazla kültür - sanat etkinliği düzenliyor” şeklindeki eleştirilere ise şöyle cevap verdi:



AZ BÜTÇEYLE ÇOK İŞ YAPIYORUZ

“Bunlar tamamen haksız eleştiriler. Biz sosyal belediyecilik anlayışıyla çalışıp, işlerimizi buna göre yürütüyoruz. Kültür - sanat işi farklı bir koldur. Bu da insanlara, topluma verilmeli diye düşünüyorum. Aslında fazlalık göreceli bir şeydir. Fazlalıktan neyi kastettiklerini bilmek gerek. Bir defa bir yılda kültür müdürlüğü olarak yedi konser düzenlemişiz. Bu kadar konser bir yıl için çok mudur? Tiyatro gösterimi mi, konferans mı, yılda bir kez düzenlediğimiz edebiyat günleri, gençlerin akın ettiği konserler mi, şiir teknesi mi, halkın bilgilendirildiği seminer ve konferaslar mı? Halk için fazla görülen nedir..? Geçen yılki bütçemiz 2 milyon TL’ydi. Diğer ilçe belediyelerinin kültür müdürlükleriyle kıyaslandığında, bizim bütçemizin onlara göre minimum düzeyde olduğu görülecektir. Düzenlediğimiz etkinliklere ise çok değişik kesimlerden insanlar geliyor. Yaptıklarımızdan yararlanmak isteyenler oldukça fazla. Haberi olmayan, gelemeyen, kültür –sanat faaliyetlerinden uzak yaşayanların da ayağına gidip, tanıtım ve bilgilendirmelerle bu alanlara çekmeye çalışıyoruz. Hayata kapalı kişiler olsa da biz bu kapıları tıklatıyoruz, sanata kültüre karşı uyanmalarını sağlıyoruz. Genellikle de bu tür etkinliklere ulaşmada zorluk çeken, ekonomik düzeyi düşük kesimlere el uzatıyoruz.”


Filiz Coşkun, Belediye Başkanı Şükrü Genç ile Kültür Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Başkan Yardımcısı İsmail Erdem’in kültür-sanat faaliyetlerine bakış açısını şu şekilde ifade etti:

BAŞKANIMIZ İYİ PROJELERİ HER ZAMAN DESTEKLİYOR

“Başkanımızın bize desteği çok fazla, hiç bir konuda engelleyici davranmıyor, bize kapısı ardına kadar açık. “Bunu yapamazsınız” dediğini hiç duymadım. Her türlü fikre ve öneriye açık bir kişiliği var. Kültür Müdürlüğü’nden sorumlu Başkan Yardımcımız İsmail Bey de her etkinliğin düşünce aşamasından organizasyonuna kadar bizimle birlikte işin içinde. Başarılı sonuç almamız için destek veren biri. Belediyemizin üst yönetimi, müdürlüğümüz ve zaman zaman bize destek veren diğer müdürlükler olarak biz güzel bir ekibiz.”


Tuncay Dağlı- Ken
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.