Katliamın hesabını kim verecek?

ÖZEL HABER

Bir kenti yaşanabilir kılan olmazsa olmaz unsurlardan biri yeşil alanlar. Park, bahçe, mesire alanı ve kent ormanları sadece nefes almamızı sağlamıyor, şehir ekolojisi için de önemli bir rol oynuyor. Kişi başına düşen yeşil alanın olması gerekenin çok altında seyrettiği İstanbul’da var olan yeşil alanlarda tahrip edilmeye devam ediliyor. Son olarak Habibler Bölgesi Orman Alanının moloz döküm alanı olarak kullanılmasının ardından ortaya çıkan görüntü durumun vahametini ortaya koyar durumda.

Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi’nin yayınlamış olduğu Ekosistem, iklim ve kentsel büyüme perspektifinden İstanbul ve Kuzey Ormanları araştırmasından elde edilen verilere göre İstanbul’un orman varlığı yaklaşık 238.000 hektar olup alan bakımından halen Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen sürekli insan baskısı nedeniyle nitelik açısından hızla bozulmakta ve parçalanmaktadır. Kentin orman ekosistemleri son 50 yılda yaklaşık 270.000 hektarlardan 238.000 hektarlara kadar gerilemiş ve bu alansal kaybın yaklaşık üçte biri Kuzey Marmara Otoyolu ve 3.Havaalanı inşaatı ile gerçekleşmiştir. Alansal kayıp dışında, aşırı insan müdahalesi ve yapılaşma ile ormanlar nitelik açısından da kayıplar yaşamaktadır. Yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelere karşın megakentin var olan yeşil alanları tahrip edilmeye devam ediliyor. Son olarak Habibler Bölgesi Ormanlık Alanı’nın Eyüpsultan Pirinççi Mahallesi yakınındaki hafriyat döküm alanının ormanlık alanın moloz döküm alanı olarak kullanılmasının ardından ortaya çıkan görüntü durumun vahametini ortaya koyar durumda.

DÖKÜM VAR AMA BİLGİ YOK

Kent Yaşam gazetesi olarak 21 Nisan günü bölgeye giderek yerinde incelemede bulunduk. Ormanlık alanın özel bir şirket tarafından ‘hafriyat döküm alanı’ olarak kullanılmasından dolayı bölgede ağır tahribat oluşmuş durumda. Bölgede yaşayan vatandaşlar ormanlık alan içerisinde daha önce kimliği bilinmeyen bir şahsın beş yıl boyunca kaçak döküm yaptığı fakat daha sonra yetkililerin baskısı neticesinde şahsın bölgeden çıkarıldığı belirtildi. Aktarılan bilgilere göre kaçak döküm yapan şahıs bölgeden uzaklaştırıldıktan sonra aynı yere özel bir şirketin geldiğini ve hafriyat döküm işinin iyiden iyiye hızlandığını ve çevreye verilen zararın her gün daha da büyüdüğü aktarıldı. Döküm yapan firmanın hangi firma olduğunu, dökümün ne amaçla yapıldığını ve özel şirkete bölgeye kimin tahsis ettiği hakkında bir bilgi sahibi olmadığını belirten vatandaşlar konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ettiklerini ve Büyükşehir Belediyesinin tarafından konunun kendileriyle alakalı olmadığı yanıtını aldıklarını belirtti. Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü’nü aradıklarını fakat telefonlarının açılmadığı belirtildi.

               

YETKİLİ KURUMLARDAN KONUYLA ALAKALI CEVAP GELMEDİ

Gazeteciliğin kamu yararına olduğu ilkesinden yola çıkarak ilgili kurumlar olan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Tarım Ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na “Eyüp İlçesi Pirinççi Mahallesi’nde ve Habipler’de ormanlık alanlarda gerçekleştirilen toprak dökümleri yasal mı?

İstanbul’daki hafriyat toprağı atıklarının kontrolsüz dökülmemesi ve bu nedenle yaşanacak çevre ve görüntü kirliliğini oluşmaması amacıyla, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerekli projelendirme ve izin süreçleri yürütülür. Bu alanlarda gerekli projelendirme ve izin işlemleri gerçekleştirilmiş midir? ” ifadelerini kullandığımız dilekçelerimizi ilettik. Fakat ne yazık ki hiçbir kurumdan geri dönüş alamadık.

Şimdi bir kez daha soruyoruz; bu doğa katliamının sorumlusu kim?

İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.