Kasım İvgen: "1400 Yıldır Zulüm Görüyoruz"

Kasım İvgen: quot;1400 Yıldır Zulüm Görüyoruzquot;
ÖZEL HABER

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Apdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli önünde toplanan kalabalığın 35 kişiyi katletmesi olayı İkitelli Cem Evi tarafından bu yıl da acı ve gözyaşlarıyla anıldı.

İkitelli Cem Evi ve Umudun Turnaları, 2 Temmuz Sivas Katliamı'nın 31. yıldönümünde anma programı düzenledi. Dün akşam gerçekleştirilen etkinliğin adresi, Atakent Kültür ve Sanat Merkezi'ydi.

Küçükçekmece Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan programa belediye başkan danışmanlarından Aydın Yılmaztürk, Medet Polat, KİTAŞ yönetim kurulu üyeleri ve CHP Küçükçekmece eski İlçe Başkanı Haydar Koparan da katıldı. Kültür merkezi salonu yoğun katılımla doldu, taştı.

Anma programında, Sivas Madımak'ta yaşanan katliamın acısı ilk günkü tazeliğiyle hatırlandı. Etkinlikte İkitelli Cem Evi Başkanı Kasım İvgen ve Gençlik Kolları Başkanı Eray Beyazel birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Sivas Katliamı'nın unutulmaması ve benzer acıların artık yaşanmaması için bu katliamı unutturmayacaklarını ve devletten katliamla yüzleşilip özür dilemesini beklediklerini ifade ettiler.

Program, Alevi ezgileri dinletisi ve Madımak'la ilgili yazılan şiirlerin seslendirilmesiyle devam etti. Duygusal anların yaşandığı etkinlikte, katılımcılar gözyaşlarını tutamadı.

İkitelli Cem Evi ve Umudun Turnaları tarafından düzenlenen bu anlamlı etkinlik, katılımcılar tarafından büyük bir takdirle karşılandı ve gelecek nesillere bu acı olayın aktarılması için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

İVGEN: 1400 YILDIR BENZER ZULÜMLERİ YAŞIYORUZ

Selda Bağcan’ın şarkısında geçen

“Nesimiler ölmez gafil, aldandın

Mazlumlar ardından gelmez mi sandın?

Akarsu'lar coştu, birden bulandın

Can veririz, can almayız, biz canız

Can veririz, can almayız, biz canız”

Dizelerle başlayan anma programında konuşan İkitelli Cem Evi Başkanı Kasım İvgen şunları söyledi;

“Böyle bir günde konuşmak da zor ama bugüne kadar ne devletten ne bunu yapanlardan bir özgür dahi görmedik. Aslında biraz geriye gidelim 1400 yıl önce başladı bu zulüm. Çöllerde susuz bırakıldık, katliamlara maruz kaldık. 1400 yılda hiçbir şey değişmediğini görmemek hepsinden de acı. Annelerimiz dışarıdan bir odun bile geldiğinde önce silkeler sonra ateşe atardı. Nedenini sorduğumuzda belki canlıdır şeklinde cevap verirlerdi. Peki Madımak’ta yapılanları İslam’ın neresine koyacağız? İnsanlar keserken bile Allahu Ekber diyerek kesiyorlar. Biz bunları unutturmayacağız. Düşünebiliyor musunuz bir etkinliğe gidiyorsunuz 8 saat boyunca orada polis, güvenlik yok. 8 saatlik işkenceyle 35 canımızı kaybettik. Bunu yakanlar veya yaktıranlar özür dileyene kadar biz bunu unutturmayacağız. Çorum’u, Kahramanmaraş’ı, Sivas’ı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Devletten özür bekliyoruz.” Sümeyra Duğan