Kalıcı çözüm formülünün KDV indirimi olduğunu anlatan Ulu, KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi halinde vatandaşın eti yüzde 7 daha ucuza tüketebileceğini vurguladı. İthal kırmızı ette gümrük oranlarının indirilmesini değerlendiren Ramazan Ulu, şunları söyledi:
KDV İNDİRİMİ YERLİ ET ÜRETİCİSİNİ DE KORUYACAK
“Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesi. Çözümü ithalatta arayacağımıza kendi kaynaklarımıza, cefakâr üreticimize yönelmeliyiz. Önceki yıllarda da denenen ithalat formülü, hiçbirinde beklenen sonucu vermedi. Bize göre kalıcı çözüm için KDV oranlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Marketlerimize et yüzde 1 KDV ile giriyor. Mevzuat gereği biz vatandaşa yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Bu uygulama hem bizim muhasebe yükümüzü artırıyor hem de vatandaşın eti daha pahalı yemesine yol açıyor. Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ın gündeme getirdiği, İHKİB ile BMD gibi sektörel kuruluşların da destek verdiği reform paketiyle bu konu düzenlenebilir ve ette KDV oranı tüketiciye satışta da yüzde 1 olarak uygulanabilir. Düzenleme bugün yapılırsa tüm marketler yarın sabah eti halka yüzde 7 daha ucuza satma imkânı bulacak. Bir başka deyişle kıymanın ve kuşbaşının kilogramını en az 3 TL daha düşük fiyatla halkımıza yedirebileceğiz.”
Kırmızı etin temel tüketim maddelerinden biri olduğunun altını çizen Ramazan Ulu, önerilerinin sadece tüketiciyi değil, yerli üreticiyi de koruyacağını sözlerine ekledi.
Et ürünlerinin yüzde 8 ve yüzde 1 KDV’li fiyatları (KG/TL)
KDV % 8 KDV % 1
Kıyma 42 39,06
Kuşbaşı 47 43,71
Biftek 56 52,08
Antrikot 70 65,10
Bonfile 90 83,70