İstanbul ve Türkiye için önemli bir yatırım ortaklığı olan bu anlaşma ile sürdürülebilir çözüm üretilerek kaynak israfının önlenmesi ve daha fazla haneye fiber internet altyapısı daha hızlı ve daha ekonomik olarak sunulması sağlanacak. Anlaşma ile, operatörlerin her birinin kendi altyapılarını kurmasından kaynaklanan mükerrer kazıların önüne geçilmiş olacak. Böylece, tekrar eden kazı maliyetlerinin de önüne geçilmiş olacak.
Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi (EHABS)
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen EHABS projesi ile işletmecilere ait elektronik haberleşme altyapı bilgilerinin tek bir veri tabanında toplanması, geçiş hakkı başvuru süreçlerinin takip edilmesi, toplanan verilerin strateji ve politika belirlemede kullanılması amaçlanıyor.
EHABS’ın faaliyete geçmesi ile birlikte fiber optik kablo altyapısı hakkında; herhangi bir yerde altyapıya sahip olan işletmeci, altyapının uzunluğu (km), kapasitesi (GB), güzergâhı (adres veya coğrafi yer bilgisi), boş kapasite (%, GB), R/L cihazlarına ilişkin bilgiler gibi birçok bilgiye erişilebilecek.
Fiber Altyapıda Son Durum
Türkiye’de genişbant internet abonesi 2017 yılı birinci çeyrek sonu ile 64,3 milyonu aştı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) son raporuna göre, Türkiye’de 297.620 km, İstanbul’da ise 35.500 km uzunluğunda fiber bağlantı bulunuyor.
Türk Telekom’un elinde toplam 234 bin 176 km fiber altyapı bulunurken, diğer işletmecilerin sahibi olduğu fiber altyapı uzunluğu 63 bin 444 kilometre.
İstanbul'un 2023 Yılı Fiber Optik Altyapı Hedefi 12.000 km
2023 yılında Türkiye’de her eve 100 Mbit/sn hızında genişbant hizmetinin sağlanması amaçlanıyor. İstanbul için fiber optik altyapısının, 2019 yılında 6.000 km ve 2023 yılında 12.000 km olması hedefleniyor.