Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, ülkemizde yangın merdivenlerinin, yangınlarda açığa çıkan durum ile amacına uygun kullanılmadığının görüldüğüne işaret ederek, “Öngörülemeyen yangınlar can almaktadır. Doğal olarak yangın merdivenleri bu bağlamda sıkça gündeme gelmektedir. Ülkemizde genelde kullanılan dairesel tip yangın merdivenleri yangında sorun yaratmaktadır. Demir parmaklıkları, kilitlenebilen kapıları nedeniyle ölümlere neden olmaktadır. Yangın merdiveni standartları geliştirilmeli ve kontrolleri
Z TİPİ MERDİVEN ÖNERİSİ
Yangın çıktığında kilitli kapı ve demir parmaklıklar nedeniyle kaçıp kurtulmak mümkün olmadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “ Yürürlükte olan yangın merdiveni standartları, merdivenlerin eni boyu, yanmaz malzemeden yapılmasını öngörürken, güvenlik açısından nasıl kaçılabileceği konusunda yeterli olup olmadığı incelenmelidir. Yangın merdivenlerinin çoğunluğu kilitli, birçoğunun önü ya otopark olmuş ya da yangın merdiveni ile zemin arasında üç dört metre fark var. Bazı yangın merdivenleri depo olarak kullanılmakta ya da kapısı hırsızlar için asma kilitleri sökmelerinden bıkılarak kaynak yapılmış durumdadır. Bu tür yangın merdivenleri ile yangında can kaybını önleyeceğiz derken can kaybolmaktadır. Bu durumun önlemesi için bütün AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, etrafında demir parmaklıkları ve kilitlenebilir kapısı olmayan ‘Z tipi’ yangın merdivenlerine geçilmelidir” şeklinde konuştu.
GENEL DURUM ÇOK YÖNLÜ İNCELENMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle hastane, okul, dershane ve kamu kurumlarındaki yangın merdivenlerinin ilgili kuruluşlar ve belediyeler tarafından daha sık kontrol edilmesi, kaçış anında güvenlik standartlarına uygun olmayan ve kilitli kapılara yönelik cezai tedbirlerin artırılmalıdır. Genel durum çok yönlü incelenip bu bağlamda araştırma değerlendirme için meclis araştırması açılmalıdır” ifadelerini kullandı.