CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Fakıbaba-“Bakanlığımızca su ürünleri ile ilgili faaliyetler 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümleri ve diğer alt mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülmektedir.”dedi. Bakan Fakıbaba-“Su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe 1.901 'i iç sularda, 425'i denizlerde olmak üzere toplam 2.326 adet tesis bulunmaktadır. Bakanlığımızdan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Kayıt Sistemine (SKS) kayıtlı ve entansif şekilde yetiştiricilik yapan üreticiler su ürünleri yetiştiricilik desteklemelerinden yararlanmaktadır.2003-2016 döneminde su ürünleri yetiştiriciliğine toplam 1,3 Milyar TL destek ödenmiştir. Bakanlığımızın 29.06.2004 tarihli ve 25507 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği'nin 23'üncü maddesi kapsamında; yetiştiricilik tesislerinde rutin denetimler her yılın Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında, kuluçkahaneler için ise, Mart ayında yapılmaktadır”dedi.
6 İLDE KULUÇHANE TESİSİ VAR
Ömer Fethi Gürer’in sorusuna verdiği yanıtta Bakan Fakıbaba: “ Ülkemizde iç su balıkları için 612 Milyon yavru/yıl kapasiteye sahip 51 adet ve deniz balıkları için 760 Milyon yavru/yıl kapasiteli 22 adet kuluçkahane tesisi mevcuttur. Ülkemizde deniz balıkları yavru üretimini gerçekleştiren kuluçkahane tesisleri Muğla, Aydın, İzmir, Adana, Çanakkale ve Hatay İllerinde bulunmaktadır.
Ülkemizde iç su balıkları üretimini gerçekleştiren tesislerimizden 300 den fazlası kendi yavrusunu üretecek kuluçkahanelere sahip olmakla beraber sadece yavru üretimi gerçekleştirerek diğer işletmelerin yavru ihtiyacını karşılayan yüksek kapasiteli kuluçkahane tesislerimizde bulunmaktadır. Bu tesisler Muğla, Elazığ, Kayseri, Aydın, Sivas, Samsun, Bilecik, Kahramanmaraş ve Van İllerinde bulunmaktadır.Ülkemizden ihraç edilen ve herhangi bir nedenle Ülkemize geri dönen ürünlere resmi kontroller kapsamında, pestisit de dâhil gıda güvenilirliği yönüyle analizler yaptırılmakta ve resmi kontrol sonucunda Ülkemiz mevzuatına uygun olan ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir.
Ülkemize ithalatı yapılmak istenen yem hammaddeleri ile ilgili ithalat aşamasında yapılan resmi kontrol sonucunda Ülkemiz mevzuatına uygun ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir.
Su ürünleri yetiştiriciliği üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak su ürünleri ihracatımızda da önemli bir artış görülmektedir. 2015 yılında 692 Milyon dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2016 yılında 790 Milyon dolara ulaşmıştır.”dedi.
SORUNLAR GİDERİLMELİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kültür balıkçılığı giderek büyümektedir. Su ürünlerine talebin artması, su ürünleri sektörüne ilgiyi artırmıştır. Üretim, bakım, yem,pazarlama, fiyat dalgalanmaları sektörün önemli sorunlarıdır. Entegre tesis sayısı artırılmalıdır. Yavru üretimi, hastalık vb. gibi konularda su ürün yetiştiricilerinin sorunlarına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde çevre kirliliği de önemli bir konudur. Çevre sorunları en aza indirgenmelidir. İç su ve denizlerin kirlenmesini önleyecek tedbirler artırılmalıdır. Yem giderleri ve fiyat dengesinin de bu anlamda balıkçılar için önemi vardır. Su ürünleri işletmesi tesis etmek isteyenler için mevzuat destekleyici bir şekilde uygulanmalıdır. Önemli bir potansiyel varlığı dikkate alınarak kültür balıkçılığında yapılacak çok iş ve yol vardır. AR-GE çalışması da önemlidir. Üretici destekleri artırılmalıdır.”dedi.