O dönemdeki imkanları değerlendiren Mütercimler, güçler dengesi açısından Yunanlılar'ın Türkler'den çok daha kuvvetli olduğunu vurguladı. Büyük Taarruz sonrası, Yunan Orduları'nın İzmir'e kadar takip edildiğini dile getiren Mütercimler, 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk topraklarının Yunan işgalinden kurtulduğunu ifade etti.
Cumhuriyet'i Korumak İçin En Önemli Adım Eğitim.
Mütercimler, Dünya harp akademilerinde okutulan büyük taarruzun yıldönümlerinde hatırlanması ve ders çıkarılması gerekenin bağımsız devlet bilinci olduğunu vurguladı ve " Devletin bağımsız yaşatılması özlemimizdir. Cumhuriyetimiz, demokrasinin özüdür. Akıtılan kanlar özgürce yaşamamızın bedeli oldu. Boşa akmış olmaması için bu devleti çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkarmak namus borcumuzdur." diye kaydetti.
Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin muhafaza edilmesi ve gelişmesindeki en önemli faktörü eğitim olarak açıklayan Mütercimler, "Bu ülke bundan sonra bilim, eğitim savaşını kazansın. Bir ülkenin gelişebilmesi ölen, öldürtülen insanları ile değil sağ kalan insanları ile olur. Zaferin üzerine neyi inşa ettiğimiz önemlidir. Biz çocuklarımıza nasıl bir devlet bırakıyoruz?" dedi. Günün sonunda Beylikdüzü Belediyesi 1. Başkan Vekili Ömer Şatır ve Meclis Üyesi Figen Karahan Mütercimler'e teşekkürlerini sunarak, kendilerine çiçek takdim ettiler.