"Bakırköylüler mağdur hepimiz endişe içindeyiz"

ÖZEL HABER

Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu üyeleri, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından, Bakırköy’ün merkez 7 mahallesi için hazırlanan, 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar planının, onay için İBB Meclisi’ne sevk edilmesi sebebiyle Haziran ayı 3. oturumunun yapıldığı Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada “Bakırköylüler mağdur! Hepimiz endişe içindeyiz. Gündüz 1 milyonu aşan nüfusu dolayısıyla, çok sayıda insanın hayatı tehlike altında.” ifadelerine yer verildi.

“HEPİMİZİ UMUTLANDIRDI”

Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını okuyan platform sözcüsü Feyza Özbir, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü’ne, katılımcı plancılık çerçevesinde organize ettiği halk toplantıları ve anketler sayesinde, kendilerinin de talep, görüş ve önerilerini alarak yapılan plan çalışmasından dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Bölgesel planlama kapsamında, 3 farklı bölgeye ayrılan ve her bölgenin mevcut dokusu dikkate alınarak, yapı stokunun yenilenmesi ve ulaşım sisteminin iyileştirilmesi için önerilen modelleri; Muhtarlarımız, Siyasi Parti İlçe Başkanlıkları, Bakırköy Kent Konseyi ve Sivil Toplum Kuruluşları ile yaptığımız toplantılarda değerlendirdik. Bakırköylülerin uzun zamandır beklediği, +1 kat imar artışını da içeren modellerin, Bakırköy’ün merkez 7 mahallesi için gerek nüfus yoğunluğu, gerekse ulaşım sistemleri ve altyapı açısından mümkün olduğunun ispatlanması, hepimizi umutlandırdı.” dedi.

“BAKIRKÖYLÜLER MAĞDUR, HEPİMİZ ENDİŞE İÇİNDEYİZ”

Nüfusunun büyük bir kısmı, dar gelirli, emekli ailelerden oluşan Bakırköy’de, bugüne kadar dönüşümü tamamlanan riskli binaların oranı sadece yüzde 12 olduğunu hatırlatan Özbir, “İmar artışı, finansal destek ve garantörlük sağlanmadığı takdirde, dönüşümün hızlanarak, insanların can güvenliğinin sağlanması mümkün gözükmüyor. Giderek yaklaşan Büyük İstanbul Depremine rağmen, ilçemizde, imar planı netleşmediği için kentsel dönüşüm sorunu kilitlenmiş durumda. Riskli binaları sebebiyle karot aldırıp kiraya çıkmak zorunda kalanlar, belirsizlik sebebiyle müteahhitlerle anlaşamayanlar, +1 kat imar artışı umuduyla bekletilen inşaatlar, ekonomik imkansızlıklar yüzünden riskli binalarda yaşamak zorunda olan, eli kolu bağlı insanlar... Özetle, Bakırköylüler mağdur! Hepimiz endişe içindeyiz. Gündüz 1 milyonu aşan nüfusu dolayısıyla, çok sayıda insanın hayatı tehlike altında.” dedi.

“BEKLENEN BÜYÜK DEPREMİN ARTIK ÇOK YAKLAŞTI”

1999 Depremlerinden bu yana geçen 22 yıllık süreçte, riskli yapı stokunda yeterli iyileştirmelerin yapılamadığını belirten Özbir, “Tam bir seferberlik halinde bile, İstanbul çapında en az 15-20 yıla ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Ancak uzmanlar, beklenen büyük depremin artık çok yaklaştığı konusunda kamuoyunu uyarmaya devam ediyor.” dedi.

“HALKIN CAN GÜVENLİĞİNDEN DAHA ACİL HİÇBİR KONU OLAMAZ”

Özbir açıklamasının devamında, “Tüm bunlar dikkate alındığında, Bakırköy’ün; Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Sakızağacı, Cevizlik ve Zeytinlik’i kapsayan, merkez 7 mahallesi için İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan revizyon nazım imar planının, İBB Meclisi’nden bir an önce geçmesini talep ediyor ve bu anlamda tüm İBB Meclis Üyelerini yanımızda olmaya davet ediyoruz. Halkın can güvenliğinden daha acil hiçbir konu olamaz. Deprem yakın, mahallemde yaşamak hakkım!” ifadelerine yer verildi. SÜLEYMAN ÇAY / KENT YAŞAM

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.