Bakırköy’de kaçak yapılar sorunu

ÖZEL HABER

Bakırköy Spor Kulübünün yıkımı sonrasında başlayan Bakırköy’deki kaçak yapılar sorunu devam ediyor

 Bakırköy Spor Kulübü’nün yıkımı sonrasında gündeme taşınan Bakırköy’deki kaçak yapılar konusu Bakırköy gündemine damga vurdu. Öyle ki 2010 yılında CHP Milletvekili Mehmet Sevigen konu ile ilgili verdiği soru önergesine cevap olarak Bakırköy’de 646 adet projenin hilaflı, kaçak yapı olduğu cevabı verilmişti. Aynı yıl İnşaat Mühendisleri Odası’nın hazırlamış olduğu ‘Türkiye’nin Deprem Gerçeği Değerlendirmeleri’ başlıklı çalışmasında Bakırköy Belediyesi’nin 590 tane yapı-tadil zaptı tutulduğu ve bu kararın hiç uygulanmadığı dile getirildi.

 

KAÇAK YAPILAR NASIL YIKILIR?

 

Uzmanlardan aldığımız bilgiler göre yıkımlar, 1- El ile, 2- Makine ile, 3- Patlayıcı ile olmak üzere üç ana başlıkta yapılır. Bu tekniklerin yanı sıra, yıkım yapılacak alanda da teknik çalışma yapılır ve yıkımın ne şekilde yapılacağına, yıkım riskleri de dikkate alınarak karar verilir. Yıkım risklerinin belirlenmesi, yıkım yapılacak alanda alınacak önlemlerin belirlenmesi açısından büyük önem taşır. Yıkım riskleri, yıkımdan önce yıkım yapılacak alan içinde iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının da bulunduğu bir uzman ekip tarafından belirlenir. Yıkım tekniğinin belirlenmesi yıkım maliyetinin belirlenmesine de etki eder.

 

BAKIRKÖY'DE KAÇAK YAPILARIN YIKIMI

 

Bakırköy'de kaçak yapıların yıkılması/yıktırılması ‘İmar Kanunu’ gereği belediyenin görevidir. Belediye kaçak yapıların yapı sahipleri tarafından yıkılmaması durumunda kendisi yıkmak/ihale yoluyla yıktırmak ve yıkım bedellerini yapı sahiplerinden almak zorundadır. Yıkım işleri ile ilgili Bakırköy Belediyesi 2014, 2015, 2016, 2017 yıllarında yıkım ihalesi açmış ancak yıkıma istekli kurum başvurusu olmamış.

 

GEREKÇELER AYNI

 

2014 yılından bu yana yapılan yıkım ihaleleri ve iptal gerekçeleri şöyle:  2014 yılı yıkım ihalesi 24.09.2014 tarihinde "İhaleye Teklif Veren İstekli Çıkmaması Nedeniyle" iptal edilmiş. 2015 yılı yıkım ihalesi 29.09.2015 tarihinde,

2016 yılı yıkım ihalesi 29.06.2016 tarihinde,  2017 yılı yıkım ihalesi 18.10.2017 tarihinde aynı gerekçeyle "İhaleye Teklif Veren İstekli Çıkmaması Nedeniyle" iptal edilmiş.

 

 

 

 

NEDEN İSTEKLİ ÇIKMIYOR?

 

4 yıl arka arkaya yapılan ihalelere neden istekli çıkmadığı akıllarda soru işareti bırakırken, Kamu İhale Kurumunun internet sitesinde de yer alan ihale bilgilerine bakıyoruz. 2014, 2015 ve 2017 yılı ihalelerinin ihale dökümanlarının kurumun internet sitesinde olmadığını görüyoruz. Sadece 2016 yılı yıkım ihalesinin ihale dökümanları var. 2016 yılı yıkım ihalesi dökümanları Kamu ihale Kurumunun internet sitesinde buluyor. İhale dökümanlarından olan Sözleşme Tasarısında "ön proje/projeler"in ihale dökümanları arasında yer aldığı belirtilmiş olmasına rağmen ihale dökümanları arasında "ön proje/projeler" yok. Ön proje/projeler önemli çünkü proje olmaksızın maliyet ve fiyat belirlenmesi zor. 

 

TEKLİF VERİLMİYOR

 

Teknik şartname fiyatın belirlenmesi, isteklilerin teklif verebilmesi açısından önem taşıyor. Ancak teknik şartnamenin işin yapım şekline ilişkin açılklama kısmı sadece bir sayfa. Tüm yıkılacak yapılar için tek bir yıkım yöntemi belirlenmiş: "Makina ile Demirli. Demirsiz İnşaat Yıkımı" Oysa teknik şartnamede ada pafta parsel bilgileri verilmiş yıkılacak 1936 (bindokuzyüzotuzaltı) yapı var.  Bunların her birinin aynı yöntemle yıkılabileceğini öngörmek mümkün görünmüyor.  Yani; 1936 kaçak yapının yıkımı 1 (bir) sayfalık teknik şartnameyle, tek bir yıkım yöntemi belirlenerek ve PROJESİZ bir şekilde yapılmak isteniyor. İhalelere neden teklif verilmediği buradan anlaşılıyor.

 

KAFALAR KARIŞTI

 

Konuyu inceleyen uzmanlar, “Anlaşıldığı kadarıyla kaçak yapı yıkım ihaleleri kaçak yapıları yıkmak için değil yıkmamak için yapılıyor” yorumunda bulundu. Bakırköy’de kaçak 1936 yapıyı yıkmak için acele etmeyen Bakırköy Belediye yönetiminin Bakırköy Spor Vakfı'nı yıkmak için neden bu kadar acele ettiği akıllarda soru işaretleri bıraktı.

 

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.