Bakırköy Kent Konseyi Cemal Süreya’yı andı

ÖZEL HABER

Bakırköy Kent Konseyi, Bakırköy Belediyesi iş birliği ile ölümünün 30. Yılında 4. Uluslararası Şiir Buluşması ile Cemal Süreya’yı andı. 4 yerli, 8’de farklı ülkeden gelen şair ve yazarın katıldığı etkinlik öncesi yapılan kokteylin ardından başlayan programda, Cemal Süreya’nın yaşamı konuşuldu, şiirleri okundu.

 Bakırköy Belediyesi Tarık Akan Kültür Merkezi’nde yapılan programa Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’da katıldı. Moderatörlüğünü Kent Konseyi Genel Sekreteri Halim Kızılırmak’ın yaptığı etkinliğin sunumunu ise Sanat yönetmeni, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, müzisyen, besteci ve söz yazarı gibi bilinen birçok özelliği ile tanınan Gülsen Tuncer yaptı.
Kent Konseyi Başkanı Ergin Gülen, 2020 yılını Kültür ve Sanat yılı olarak ilan ettiklerini ifade ederek, yeni dönemde çok sayıda kültür ve sanat programına ev sahipliği yapacaklarını söyledi. Gece katılımcılara plaket verilesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

Cemal Süreya hakkında:

Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, 1931’de Erzincan Pülümür’de doğdu.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi-Maliye ve İktisat Bölümü’nde öğrenim gördü. Üniversite mezuniyetinden ardından Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, Darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı’nda kültür danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve Türk Dil Kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.


Emekli olduktan sonra yayınevlerinde danışmanlık, redaktörlük ve çevirmenlik yaptı.
“Şarkısı Beyaz” adlı ilk şiiri, 8 Ocak 1953’te Mülkiye dergisinde yayımlandı. Ardından dergilerde karikatürleri de yayımlanmaya başladı.
1950’li yılların başında gelişim gösteren İkinci Yeni Hareketi’ne katıldı.
1960 Ağustos’unda Papirüs dergisini çıkarmaya başladı. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, edebî görüşlerine yer verdiği dergiyi aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için de bir araç olarak kullandı.
Pazar Postası, Aydınlık, Yeditepe, Oluşum, Politika gibi birçok yayın kuruluşunda şiir ve yazılar kaleme aldı.
“Üvercinka” (1958), “Göçebe” (1965), “Beni Öp Sonra Doğur Beni” (1973), “Uçurumda Açan” (1984), “Sıcak Nal” (1988), “Güz Bitigi” (1988) adlı şiir kitaplarında
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.