"Akordeon çalmak zor değil yeter ki istek olsun"

ÖZEL HABER

Kent Yaşam gazetesi olarak yaptığımız röportajlarla toplumun her noktasına değinmeye devam ediyoruz. Gazetemiz bünyesinde hizmet veren Kent Yaşam TV’nin son çalışması unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları oldu. Bu konu kapsamında akordeon müzisyenliği ve tamirini, Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi’nde hizmet veren Semko Accordion işletmecesi Semih Kordiç ile ele aldık. Kordiç,  akordeon müzisyenliğinin ve tamirciliğinin bitmek üzere olduğuna dikkat çekerek, "Bu zamana kadar kapıma gelip ‘Bana şunu öğretir misin?’ diye soran olmadı. Ben de kimseye zorla ‘Gel kardeşim sana akordeon çalmayı öğretiyim.’ diyemem.” dedi.

Bu mesleğe nasıl başladınız?

Babam akordeon çalıyordu,ondan görerek,dinleyerek merak ettim ve böyle başladım. Yani bu işi bana babam öğretti onun sayesinde bu yola girdim diyebilirim. 11 yaşımda akordeon çalmaya başladım. 30’lu yaşlarıma geldiğimde teorik bilgilerin eğitimini almak için yurt dışına giderek hocalardan eğitim aldım. Edindiğim bilgiler doğrultusunda burada mesleğimi sürdürüyorum.

Bu işin okulu var mı?

Şu an için Türkiye’de bir akordeon okulu yok. Duyduğum kadarıyla bir takım çalışmalar oluyor ama sonuç ne olur bilmiyorum. Okul meselesinin dışında akordeon çalmak yetenek, özveri ve çalışma isteyen bir olaydır. Beynin tam kapasiyle çalışması lazım bu konu hakkında.

Akordeon çalmak çok zor mu?

Herkes akordeon çalamaz, öncelikle kulak aşinalığı olması lazım. Benim babamdan gelme bir kulak aşinalığım var. Akordeon çalmanın bir zorluğu yok aslında yeter ki istek olacak. İsteğin yanı sıra doğru insanların öğretmesi de önemli.

Kaç çeşit akordeon var?

Piyano tarzı klavye akordeon, düğmeli buton tarzı akordeon bir de Azeri garman tarzı olmak üzere üç çeşit akordeonumuz var. Daha kolay çalınması açısından en iyisi klavyeli akordeon. Tuşları piyanoya yakın olduğu için daha kolay ve akılda kalabiliyor.

Günümüzde akordeon tamirciliği diye bir meslek var mı

Akordeon tamirciliği Türkiye’de çok az, bitmek üzere gibi bir şey. Bu meslek bir meraktan bana geldi. Böyle ufak tefek sağını solunu kurcalardım ama fazla kurcalamak da iyi değil. Sonuçta bu alette 120 tane bass dediğimiz düğme var ve düğmelerin altında 120 tane tel var. Sıralamalarını kaçırdığınız zaman bütün akord olayı bitiyor. O yüzden ben bunu merak ettim ve yurt dışına, Sırbistan’ın Kraljevo şehrine Zoran Aviç hocaya gittim. Bir ay orada tamir, bakım, akordeon eğitimi aldım aldım.

Tamiri zor mu?

Akordeon kırılmamış şekildeyse, tahta bölümü zarar görmemişse diğer her şeyin çoğu yapılır. Tamir olamayacak bir akordeon gördüğüm zaman üzülüyorum. Çalmak istiyor fakat akordeonu bozuk ve tamir olmuyor. Müşteri kötü olunca ben de kötü oluyorum.

Kaç günde tamir ediyorsunuz?

Bir akordeonun ufacık bir arızası 5 gün sürüyor.Akordeonların en hassas olayı havadır. Bu havayı körükten ve tuşelerden alıyor. Hava kaçırdığı zaman önce o havayı nerden kaçırdığını bulmamız lazım. Akordeonda 41 tane delik var delikleri tek tek kontrol ediyoruz.

Bozuk akordeonları atıyor musunuz

Değerlendiriyoruz, atılmaz. Bir geçmişi vardır. Sevinçliyken de hüzünlüyken de onu çalmışsınızdır, onunla bir yaşanmışlığınız vardır.

Parçlara pahalı mı ucuz mu

Akordeonun anavatanı İtalya’dır. İtalya’dan ben bütün parçalarını bir şekilde buraya getirtiyorum, yedek parça olarak da elimde bulunduruyorum.  Yurt dışından Euro bazında geldiği için pahalı oluyor.

Sizden sonra bu işi kim yapacak

Yarama tuz bastınız. Biraz geçmişten bahsedelim; Rahmetli Safa ve Hazmi ağabeylerimiz vardı. Şimdi sağlık sorunlarından dolayı ara vermiş olan Hakan Şabotiç ağabeymiz vardı Sefaköy’de. Hakan ağabeyimizden sonra ben varım. Benden de sonra kim gelir inanın bilmiyorum. Bu zamana kadar da kimse kapıma gelip ‘Bana şunu öğretir misin?’diye soran olmadı. Ben de kimseye zorla ‘Gel kardeşim sana akordeon çalmayı öğretiyim.’ diyemem.

Zor olduğundan mı, yoksa yapamadıklarından dolayı mı meslek devam etmiyor?

Bizim, Bosna Sandzak Derneği var orada folklör ekibde öğrencilere çalıyordum. Belirli bir süre bir aşamaya getiriyoruz ondan sonra bir bakıyoruz kimse gelmiyor. Dersi var, okulu var derken bir bakıyoruz olay bitmiş ve dağılıyor. Kimse gönül olarak bu işi yapmak istemiyor.

Çocuklarınız bu mesleğe meraklı mı?

Çocuklarım meraklı. Kızım da oğlum da çalar ama dersler ve okul ağır bastığı için akordeona yönelemiyorlar.

Çocuklarınız müzisyen olarak sizin mesleğinizi sürdürebilirler mi?

İnşallah. İsterim ama içlerinden gelecek. İçlerinden gelmezse, dünyanın en büyük profesörünü de getirseniz içinde yoksa boştur. İlk önce kalpten gelecek.

Pandemi süreci sizi de etkiledi mi

Geçtiğimiz sene mart ayından beri hiçbir şekilde bir kınada, düğünde da çalamadık. O yüzden herkesi etkilediği gibi müzik ve düğün sekötrünü baya etkiledi. Akordeon tamir, bakımıyla bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Engin ZAFER / Süleyman ÇAY / İsa KARAARSLAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.