Tuzluca Hadımlı Köyü dağlık ve kumsal alanda başlatılan çalışma sayesinde binlerce dönüm hem koruma altına alındı hem de aşılı badem ve akasya fidanları ekildi. Kent Yaşam Gazetesi ve gazetenin imtiyaz sahibi Celal KARAALİ ( Hadımlı Köyü sakinlerinden) olarak bu çalışmaların başlamasında öncü olduğumuz gibi, devamında da adım adım izledik ve emeği geçenlerin yanında yer aldık.
KORUMAYA ALINACAK
Iğdır Orman İşletme Müdürü Tazegün’ün il genelinde olduğu gibi Hadımlı köyünde de yürüttüğü erozyonla mücadele çalışmaları her yıl farklı bir çalışmayla desteklenmekte. Bu çalışmalardan birirde 2007 de başlayan ve günümüzde aksayan yerlerin takviyesiyle devam ediyor. Hadımlı Köyü kırsalında Şedik Çayı tarafında İş makinası eskavatör ile yürütülen teras çalışması sayesinde bu sezon 500 dönümde yeniden dikim yapıldı ve çalışma yapılan alanın etrafı demir direk ve telle çevrildi. Tazegün’ün de adım adım takip ettiği çalışma sayesinde (aşılı-tatlı) gelir getirici tür olan 90 bin adet badem çekirdeği ekildi. Geri kalan 2500-3000 dönüm sahanın ise önümüzdeki yıl aynı şekilde makineli çalışmayla ekim- dikim ve korumaya alınacak
HALFELİ’YE KENT ORMANI
Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün’ün yeni çalışması Halfeli beldesine yapılacak kent ormanı olacak. Iğdır Valisi Enver Ünlü’nünde yakından takip ettiği ağaçlandırma çalışmasında Halfeli Belediye Başkanı Reşat Başkara’nında katkılarıyla oluşturulan kent ormanı alanına 5000 fidan dikilecek Erozyon Dede ya da Toprak Dede olarak bilinen TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca’nın yurt çapında verdiği erozyonla mücadele ve ağaç dikim çalışmalarına Türkiye’nin en uç ili Iğdır’dan cevap geldi. Toprak abi veya “Erozyon müdür” olarak adlandırılan Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün’ün erozyona karşın verdiği mücadele sayesinde binlerce dönüm arazi yeşile büründü.
YEŞİL KUŞAK BUNA ÖRNEK
Iğdır’da İl Çevre ve Orman müdürü olarak görev yaptığı dönemlere ait erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Iğdır’ın yeşili az erozyonu bol bölgelerinde gözle görünür bir değişim yaşanıyor. Özellikle Tuzluca ilçesine bağlı dağlık ve sarp kaya yapısıyla bilinen yüksek rakımlı köylerde yürütülen çalışmalar sayesinde, erozyonla akıp giden toprak önlenirken, dikilen fidan ve çekirdekler sayesinde ise çıplak olan dağlıklar yeşillenmeye ve ağaçlanmaya başladı.
Erozyonla mücadelesi ve alınan sonuçlardan sonra çalışmaları takdirle karşılanan ve “yaşam toprakta filizlenir” diyen Taner Tazegün’e yörede Erozyon Müdür- Toprak Müdür” denilmekte.
ÇALIŞMALAR AMACINA ULAŞIYOR
Iğdır İl Çevre Orman Müdürü Taner Tazegül ise üç yıl önce başlattığı erozyonla mücadele çalışmaları kapsamında diktiği badem tohumlarının yeşermesinin mutluluğunu yaşıyor. Tuzluca, Hadımlı Köyü kırsalında başlattığı çalışmanın kendisine verdiği mutluluğu bizimle paylaşan Tazegül, “Birileri dikilen fidanın veya toprağa gömülen çekirdeğin ne anlama geldiğini anlamamış olmalı ki farklı söylemler içine girmişler. Orman Müdürlüğü olarak istediğimiz sonucu aldık. Sadece diktiğim fidanları değerlendirmiyorum, doğa kendine geldi. Üç yıl önce buraların tamamı boz tepeydi ve bitki örtüsü tamamen yok olmuştu. Bugünse hem diktiklerimiz yeşermiş hem de doğa kendine gelmiş ve gördüğünüz gibi her taraf otla kaplanmış. Birileri bunu göremiyor olsa gerek, işte doğayı korumanın faydası bu” dedi.
10 BİN CEVİZ FİDANI
Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün'ün yıllardır sürdürdüğü erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışması meyvelerini vermeye başladı. Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Iğdır ve ilçelerinde toprakla buluşturulmak üzere Erzincan Kemah’tan getirilen yaklaşık 10.000 ceviz fidanı vatandaşa dağğıtılmaya başlandı. Aşılı Ceviz fidanları özellikle cevizin iyi geliştiği Tuzluca İlçesi civarında ki İl Çevre ve orman Müdürlüğünün çalışma yaptığı köylere dağıtıldı.
KÖYLÜLER MEMNUN
Ceviz fidanı talebinde bulunan köylere ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından sürdürülen Erozyon Kontrolü çalışması yapılan köylere dağıtılan ceviz fidanları 3-4 yıl sonra ceviz vermeye başlayacak. Yetişmiş bir ceviz ağacının en az 100 kg. civarında ceviz vereceği düşünüldüğünde, gelecekte köylülerin geçim kaynağının ceviz olacağı ise bölgede artık iyiden iyiye kabullenilmiş durumda. Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün'ün yıllar önce dikdirdiği ceviz ve diğer meyve gidanlarının artık meyve vermeye başladığını söyleyen Köylüler ise, kendilerine ücretsiz olarak dağıtılan ve tek şartın' toprakla buluşturun ve bakımını, sulamasını iyi yapın' olan Ceviz fidanlarının aşılı ve çok meyve veren tür olmasından da ayrıca memnun olduklarını söylediler. Köylüler Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün sayesinde bilinçli ve sayısal bakımdan çok fidan diktiklerini söylediler.
Celal Karaali-Kent Yaşam