Bakan Işıkhan, asgari ücretin en düşük ücret seviyesi olduğunu belirterek, “Esas olan, her çalışanın emeğinin karşılığını işin niteliğine uygun bir şekilde almasıdır. Aynı zamanda işverenlerimiz açısından emeğin hak ettiği değeri bulması da önemlidir” dedi.
AK Parti hükümetlerinin 22 yıldır sosyal adalet, emek ve dayanışmayı kalkınma politikalarının merkezine yerleştirdiğini ifade eden Işıkhan, "Türkiye ciddi bir dezenflasyon sürecinde. Sabit gelirlilerin alım gücünü korumak ve toplumsal refahı kalıcı hale getirmek en önemli hedeflerimiz arasındadır" ifadelerini kullandı.
Türk-İş Toplantıya Katılmadı
Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, toplantıya katılmayıp, yüzde 30’luk zam oranının kabul edilemez olduğunu belirtti. Türk-İş, asgari ücretin 29.583 TL olmasını talep ettiğini daha önce duyurmuştu.
Asgari Ücret ve Yeni Rakamlara Etkisi
Yeni asgari ücret, çeşitli sosyal yardım ve primlere de yansıyarak şu şekilde değişikliklere yol açtı:
-
En düşük işsizlik maaşı: 10.332,43 TL
-
En yüksek işsizlik maaşı: 20.644,86 TL
-
Günlük GSS primi: 781,04 TL
-
Stajyer maaşı: 6.630,83 TL
Brüt asgari ücret 26.005,50 TL olarak belirlenirken, SGK primleri ve işsizlik sigortası primi gibi kalemlerle birlikte işveren maliyeti toplam 30.556,46 TL’ye ulaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2025 yılında asgari ücret, yüzde 30 artışla net 22.104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.
Hedef: Dengeli ve Kalıcı Refah
Vedat Işıkhan, ücret artışıyla pazar ve market fiyatlarındaki erimenin önünü kesmek için çalıştıklarını vurgularken, düzenlemelerin işçilerin refahını artırırken işverenlerin rekabet gücünü korumayı amaçladığını belirtti. “Her çalışanın emeğini karşılayan bir düzenleme yaptık” dedi.