Sanatçı-Ressam Onay Akbaş’ın 2021 yılının Eylül-Ekim aylarında Paris Galerie Heart'da gerçekleşen, kapsamlı eskiz-desen çalışmalarının yer aldığı "Çizgi - Bir uçtan öbür uca - Traits, d'un bout a l'autre " adlı kişisel desen sergisi 30 Mart’ta sanatseverlere kapılarını açtı.
Sanatsal çalışmalarını 34 yıldır yaşadığı Paris’te sürdüren ressam Onay Akbaş, bu sergisinde 1984 - 2022 yılları arasında ürettiği eserlerinin, özenle saklanmış eskizlerini ve desenlerini bir araya getirirken “Fikir’den Eser’e” ulaşan yaratım sürecindeki serüveninin kapılarını aralayarak sanatseverleri eserlerinin “Mutfağı”na davet ediyor.
Onay Akbaş’ın sergisine eşlik eden ve Türkçe – Fransızca olarak kapsamlı bir şekilde hazırlanan desen kitabının yazarı Yalın Alpay sergi açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
ONAY AKBAŞ’IN ÇALIŞMALARI BİRER SANAT YAPITI”
“Onay Akbaş’ın resminden biraz bahsedeceğim. Onay Akbaş resmi dendiğinde bizim aklımıza gelen ilk şey renklerdir. Karma karışık bir renk düzeni ve sanki boyalar tüpten çıktığı şekliyle sürülmüş gibi olan bu rengârenklik içinde çoğu şey kendisini bize kapatır. Dikkatimizi olanca güdümüzle resme vermemiz gerekir ki içindekileri biraz sonra anlayabilelim. Resim bize kendisine hemen deşifre etmez. Resme bakmaya devam ettiğimizde bu sefer asli unsur olan çizgiyi görmeye başlarız. Konturlerle beraber oradaki suratlar figürler, kendilerini açığa çıkarmaya başlar. Onay Akbaş renkçi bir ressam değil, çizgilere dayanan bir ressam. Eskizlerde onun sanatının gerçek özüyle doğrudan karşı karşıya kalıyoruz. Bu yüzden de benim düşüncem eskiz bir taslak olarak değil bir sanat yapıtı olarak burada kendisini açığa çıkarıyor. Bu yüzden 38 yıllık bir süreye dağılmış olan bu çalışmaların her birini birer sanat yapıtı olarak görmemizde fayda var. Çünkü ilk bakışta eskize böyle bir anlam yüklenmeyebiliyor. Fakat burası benim açımdan Onay Akbaş’ın sanatının asli noktası diye düşünüyorum.”
“ONAY AKBAŞ’A SANATA KATTIĞI DEĞER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”
Ressam Onay Akbaş’ın sergisine Beşiktaş’ta ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Rıza Akpolat şunları söyledi:
“Zor zamanlardan geçiyoruz. Bu zamanlardan çıkmanın en büyük formülü de dayanışma. Dayanışmanın en büyük örneklerini de bugüne dek hep sanatla gerçekleştirdik. Beşiktaş pandeminin yarattığı kötü etkilerin üstesinden hep sanatla gelmeye çalıştı. Birçok salonumuzda Mustafa Kemal Merkezi’nde, Fulya Sanat’ta ve yine gördüğünüz Mimar Sinan’ın 15.yy’dan kalma eserinde bu sanatsal faaliyetlere yer vermeye çalışıyoruz. Sanatı ve sanatçıyı Beşiktaş’ta görünür kılmakla ilgili çabamız var. Beşiktaş’ı kültür ve sanatın merkezi haline getireceğiz. Çok önemli eserlerimizin, çalışmalarımızın açılışlarını yapacağız.
Burada ortaya konulan eserler çok kıymetli. Ben hafta sonu Mersin Yenişehir’de idim. Orada bir hizmet protokolü gerçekleştirdik. Kültür- Sanat projelerimizle birlikte birçok projemizi Yenişehir Belediyesi ile ortaklaştırıyoruz. Orada da Onay Hocamızın sergisini heyecanla bekliyorlar. Nisan sonuna kadar sergimiz açık, bütün Beşiktaşlı ve İstanbul’un dört bir yanından bütün hemşerilerimizi bu sergiye bekliyoruz. Sanata kattığı değer için kıymetli hocam Onay Akbaş’a yürekten teşekkür ediyorum.”
Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde, iştirak şirketi Beltaş'ın katkılarıyla; Brieflyart Sanat Organizasyon-Baran Curoğlu koordinatörlüğünde, Mimar Sinan'ın önemli yapıtlarından ve sanat içerikli organizasyonlara ev sahipliği yapan tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nın gizemli atmosferinde yer alan Onay Akbaş’ın “Çizgi, bir uçtan öbür uca -Traits, d'un bout à l'autre " adlı kişisel sergisi vesilesiyle, Yalın Alpay'ın kaleme aldığı ve ön sözünün Nedim GÜRSEL imzasını taşıdığı, (Türkçe - Fransızca) çift dilli kapsamlı bir desen kitabı da sanatseverlerin beğenilerine sunuluyor. 250 eskiz ve desenin yer aldığı sergi 30 Nisan 2022 tarihine kadar Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyaret edilebilir.