Kaya petrolünde büyük rezerv umudu
TKİ yetkililerine göre, linyit yataklarının bulunduğu havzalarda en az linyit rezervi kadar bitümlü şeyl rezervi olduğu tahmin ediliyor ve yapılacak keşiflerle bitümlü şeyl rezervinin 15 milyar tonu aşabileceği öngörülüyor. TKİ'nin koordinatörlüğünde Şubat 2014'te Türkiye Petrolleri (TP) ile bitümlü şeyl etüt ve araştırma çalışmaları başlatıldı. Söz konusu çalışma için 6 milyon liralık bütçe ayrıldı.
PETROL İHTİYACININ YÜZDE 15'İ KARŞILANACAK
Bu çalışma sonucunda Türkiye'nin günlük 35 bin varillik petrol üretiminin, yüzde 15'inin kömür tipi kayaçtan karşılanması hedefleniyor. Kaya petrolü olarak da nitelendirilen bitümlü şeyl rezervleri, Bolu'nun göynük, Çorum'un Dodurga, Amasya'nın Merzifon, Yozgat'ın Sorgun veKütahya'nın Tunçbilek ve Seyitömer ilçelerinde bulunuyor.
2016'YA KADAR BİTMESİ PLANLANIYOR
Onuncu Kalkınma Planı (2014 - 2018) kapsamındaki Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planı'na göre, bitümlü şeyl üretiminde ortak yatırıma yönelik etüt ve araştırmaların Ağustos 2016'ya kadar bitirilmesi hedefleniyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir