İkinci el otomobil seçiminde farklı unsurlar söz konusu ise, örneğin sürüş tecrübesi de, satın alınacak otomobil ile ilgili karar vermenizde çok etkili bir yoldur.
Kopuz Filo Yönetimi Hizmetleri olarak 2. el araç sahibi olmak isteyenlere ilk ve en önemli tavsiyemiz kendinize bir takım sorular sormanız ve bu sorulara vermiş olduğunuz cevaplar doğrultusunda karar vermenizdir.Doğru tercih yapılmamış olmasından kaynaklanan sorunlar 2. el araç alımlarında alıcıların en çok yaşadığı neticedir.
Aile aracı olarak mı düşünüyorsunuz?
İş yerinize mi alıyorsunuz?
Şehir dışı seyahatleriniz ne kadar sıklıkta?
Şehir için kullanım mesafeniz nedir?
Kaç yıl süre ile kullanacaksınız?
Aracınızın hangi donanımlara ve opsiyonlara sahip olmasını istiyorsunuz? vb sorular tercihinizin şekillenmesi konusunda size yol gösterebilir.
2-Bütçeniz ?
Önce aracı nakit mi yoksa kredi ile mi almak istediğinize karar vermelisiniz. Eğer krediye ihtiyacınız varsa, koşulları önce kendi kaynaklarınızla araştırın ve size önerilen koşullarla karşılaştırın. Peşin vereceğiniz kısım ne kadar olacak, faiz oranı, aylık ödemeler ve kefil gibi diğer kredi geri ödeme koşulları ile ilgili detayları belirleyin.
Sigorta, vergi, bakım, onarım ve kullanma masrafları da dâhil olmak üzere ayıracağınız parayı belirleyin. İnternet üzerinden gerçekleştireceğiniz ön araştırma sizin için faydalı olacaktır. Bu sayede, tercihlerinizi belirleyip fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.
3-Araç İncelerken Dikkat!
Öncelikle aracın daha önce hasar görüp görmediğini anlamak için imkanınız var ise web üzerinden veya cep telefonunuzdan sms sorgulama yapabilirsiniz.Bu konuda farklı kolaylıklar sunulmaktadır fakat bu sorgulamaların araç durumu hakkında yeterli bir bilgi veremeyeceğini unutmayın.
2. el araç piyasasının en önemli klişelerinden biride boya ve parça boya konusunda yapılan tespitlerdir.Aracın durumu için elbette bir ipucudur boya durumu fakat burda alacağınız sonuç sizi araç ile alakalı ön yargılara yönlendirmemeli.
Aracın boyasını mutlaka inceleyin veya güvendiğiniz bir serviste inceletin.Boya tespiti için kullanılan cihazların boya yoğunluğunu dikkate aldığını ve iyi kapatılmış bir bölgenin cihazlar ile tespit edilememe ihtimali olduğunu unutmayın.
Ayrıca bir kaç parça boya veya değişen sizi hemen olumsuz düşüncelere yönlendirmesin.Eğer özellikle yetkili servis üzerinden yapılmış işlemler sizin için referans olabilir.
Kopuz Filo Yönetici Gökhan Kopuz olarak size tavsiyem önceliğinizin aracın teknik ve mekanik aksamı olmalıdır.
Aşağıdaki maddeleri kriter olarak belirlemenizde fayda var;
Kaportanın içindeki ve dışındaki boyaların aynı olup olmadığını kontrol edin.
Kaportanın üzerinde darbe izleri ya da pas olup olmadığına bakın.
Lastiklerin üzerindeki aşınmayı inceleyin ve tabi yedek lastiği de gözden geçirin.
Kapıların standart açılış ve kapanışlarını inceleyerek, sürtünme olup olmadığına bakın. Camlar ve farlar üzerindeki çizgi ve çatlakları araştırın.
Arabanın; farlarını, sinyallerini, fren lambalarını, iç aydınlatmayı ve silecekleri deneyerek kontrol edin.
Radyatörün içindeki sıvıyı kontrol edin.
Kontağı kapatıp vites kutusundaki yağı inceleyin. Arabanın altına bakın, motorun bulunduğu yerde herhangi bir akıntı olup olmadığını kontrol edin.
Isıtma sistemi, havalandırma ve radyoyu deneyerek kontrol edin.
İç döşemeyi kontrol edin. Aşırı yıpranmış koltuklara rağmen eğer kilometre saati az bir kilometreyi gösteriyorsa, km saatinden şüphelenmeniz için bir ipucu olabilir.
NOT: Tüm bunları güvendiğiniz bir servise belirli bir ücret karşılığında kontrol ettirebilirsiniz. Böylece hem zamandan kazanmış olursunuz hem de konu hakkında gerçek bilgilere sahip olursunu
4-Test Sürüşü Önemli!
Test sürüşü yapmak aracı tanımanızı sağlar.
Aracın motorunun kolay ve gürültüsüz çalıştığına, motor ısındıktan sonra motordan gelen sese dikkat edin.
Özellikle, girintili, çıkıntılı, stabilize bir yolda sürüş yaparak, farklı bir titreşim, ses veya koku olup olmadığını kontrol edin. Aracın süspansiyon sistemi sizin için uygun mu kontrol edin.
Değişik hız seviyelerinde fren yaparak, tekrar hareket edin. Aracın kolay bir şekilde hızlanması ve titreşimsiz bir şekilde sürüklenmeden ve savrulmadan durması gerekmektedir.
Değişik hızlarla dönüş yapmayı deneyin. Aşırı yatma veya tutukluk var ise bu amortisörlerde veya ön takımlardaki bozukluktan kaynaklanıyor olabilir. Ön ve arka lastik izlerinin çakışması gerekmektedir. Eğer arka lastikler ön lastiklerin izinin dışına çıkıyorsa, bu arabanın kasasında önemli bir problem olduğunun göstergesidir.
5-Temiz görünen her araç alınır mı?
Aracın bakımının düzenli ve öngörüldüğü şekilde yetkin kişilerce yapılıp yapılmadığına dikkat etmek suretiyle aracın km’sine ve yaşına göre, kullanım aşınmasının kabul edilebilir sınırlar içinde olup olmadığına bakın. Aracın boyalı oluşu veya bir kaç boya yapılmış olması aracın bir kaza yaptığı anlamına gelmez. Araç renk farkından dolayı ilk çıkışta, çizikler nedeni ile ya da küçük hasarlarda boyanmış olabilir. Temiz görünen her araç alınmaması gerektiği gibi kötü görünen her araca da olumsuz yaklaşmamalısınız.Tekrar etmek gerekirse önemli olan aracın tabanında ve şasesinde önemli bir hasar olmamasıdır.
6-Dikkat edilmesi gereken belgeler nelerdir?
Almayı düşündüğünüz aracın bütün belgelerinin mevcut olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzları vb belgeleri titizlikle inceleyerek her şeyin düzenli olup olmadığına bakmanızda fayda var.
Aracın temiz kâğıdını isteyerek eski sahibine ait olabilecek her türlü vergi borcu, trafik cezası, OGS cezası vs. olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
7-Dizel araçlar kısa ömürlü müdür?
Dizel araçların daha ekonomik olduğunu düşünerek kararınızı bu doğrultuda vermemelisiniz. Bu hususta kişisel kullanım şartlarınız çok önemli, örneğin bazı benzinli araçlar kısa süreli ve az kilometreli kullanımlarda dizel bir araca nazaran yüzde 30’a varan yakıt avantajı sağlayabilmektedir.
8-Noter satışı tamamlandığında tüm riskler ortadan kalkmakta mıdır?
Her şeyden önce, tüm bürokratik işlemlerin aracı satan kişi tarafından yapılıp yapılmadığına dikkat edin.
Ne yazık ki noter satışı yapıldığında tüm riskler ortadan kalkmamaktadır. Haciz, rehin gibi problemler çıkabilmektedir. Bu tür olası problemleri önlemek için noter satışı yapıldıktan sonra, aracın devir işlemlerinin tamamlanması ve yeni araç sahibi adına ruhsatın çıkarılması gerekmektedir.
9-İkinci el aracın da garantisi var mıdır?
Aracı almadan önce garantinin ve ilgili diğer özelliklerinin imzalayacağınız dökümanın içinde olup olmadığını araştırın. Garanti başlangıç süresine ve o araç modelinin garanti süresi ve km sini araştırın. Unutmamanız gerekir ki garanti süresi sadece yıllara dayalı değil, kilometre sınırlarına ve marka modele göre de değişmektedir.