Her anları kayda geçiriliyor

GÜNDEM

Bursa’da Uluslararası Leylek Köyü’ndeki leyleklerin her anı doğa fotoğrafçıları tarafından kayda geçiriliyor. Eski Karaağaç köyü sakinleri leylekler, her geçen sene sayıları azalarak geri dönüyorlar. Köydeki onlarca yuvadan sadece...

 Bursa’da Uluslararası Leylek Köyü’ndeki leyleklerin her anı doğa fotoğrafçıları tarafından kayda geçiriliyor.
Eski Karaağaç köyü sakinleri leylekler, her geçen sene sayıları azalarak geri dönüyorlar. Köydeki onlarca yuvadan sadece beş yuvada leylek bulunuyor. Doğa bilimcilerine göre beslenme alanlarının azalması, çevre kirliliği, evsel atıklar, yaşam ve beslenme alanlarının kirliliği leylekleri büyük boyutta etkiliyor. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde ise bu hayvanların kısa süre sonra nesilleri tükenecek ve bu güzellikler sadece fotoğraf karelerinde kalacak.

FOTOĞRAFÇILARDAN ORTAK LEYLEK PROJESİ

Her geçen gün nüfusları azalan leylekler için ortak proje yürüten doğa fotoğrafçıları, leyleklerin yuvaya gelişten göç zamanına kadar olan süreçlerini fotoğraf kareleri ile ölümsüzleştiriyorlar. DOĞADER Fotoğraf Kulübü Eğitmeni Fotoğraf Sanatçısı Orhan Turhan ve Fotoğraf Sanatçısı Erhan Karadeniz’in ortaklaşa başlattıkları proje çalışmasında, köyde sadece 5 yuvada olan leyleklerin her anı fotoğraflanıp hikaye haline getiriliyor.

GÖLDE BALIK BULAMIYORLAR

Etçil olan leylekler, böcekler, balık, amfibiler, sürüngenler, küçük memeliler ve küçük kuşlar gibi çok geniş bir yelpazede beslenmesine rağmen her sene düzenli olarak geldikleri Uluabat Gölü’nde avlayacak balık bulamayınca özellikle Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ovalarındaki tarlalara dadanıyor. Toprağın sürülmesiyle birlikte ortaya çıkan solucanları yiyerek karınlarını doyurmaya çalışan hayvanlar buralardan topladıkları böcek solucan ve yılanları yuvalarına götürüp yavrularını besliyorlar.
Tek eşli olarak üreyen leylekler hayatları boyunca sürecek bir çift bağı kuramıyor. Erkek leyleğin çubuklardan yaptığı yuvaya yılda sadece bir kez gelen dişi leylek 4 yumurta yumurtluyor. 34 gün sonra aynı anda yumurtalardan çıkan yavrular, anne ve baba leylek tarafından yakalanan solucan ve böceklerle besleniyor. İlk haftalarda küçük böcekler, kurbağalar ve balıklar ile beslenen yavrular, büyümeye başladıklarında yılanlar ile beslenmeye devam ederek kısa sürede gelişmeye başlıyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan 58 ila 64 gün sonra palazlanıp yuvadan ayrılıyorlar.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.