Valide Sultan Hamamı önünde yapılan açıklamaya CHP Üsküdar İlçe Başkan Yardımcısı Zülfikar Güneş Gülaydın, Kadın Kolları Başkanı Güllü Saran, Gençlik Kolları Başkanı Ali Ağın,Eylem ve Etkinliklerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Aydın, CHP Üsküdar Belediye Meclis Üyeleri,Ayça Betül Kını Mete, Muazzez Gözütok, Muharrem Arslan, Aziz Yağmur, Tahsin Epli,CHP Üsküdar Mahalle başkanları, çarşı esnafları ve vatandaşlar katıldı.
‘HAMAMDI, ÇARŞI OLDU ŞİMDİ DE KAMULAŞTIRILDI’
CHP Üsküdar İlçe Başkan Yardımcısı Zülfikar Güneş Gülaydın yapılan basın açıklamasında şunları ifade etti; İstanbul Üsküdar Valide Sultan Günümüzde Mimar Sinan Çarşısı ismiyle bilinen Valide Sultan Hamamı, Sultan 2. Selim’in eşi ve Sultan 3. Murat’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından, 1583 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tarih boyunca yaşamış olduğu birçok ihmal, müdahale, yıkım ve tadilat süreçleri sonucunda günümüze ulaşmış olan yapı, özgün fonksiyonundan farklı olarak çarşı işlevi ile kullanılmaktayken, 2017 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştır.
‘ESNAF MAĞDUR EDİLDİ’
Kamulaştırmadan sonra çarşı içinde faaliyet gösteren, 29 kiracı ile yeniden kira sözleşmesi yapmayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bunun yerine yüksek miktarlarda ecri misil talep etmiş ve 2020 yılının Eylül ayında kiracıları apar topar tahliye ettirmiştir. Burada, 40-50 yıldır vergisini ödemek suretiyle faaliyet gösteren 29 esnafın bu şekilde tahliye edilmiş olması, yaklaşık 200 ailenin ekonomik anlamda çöküşüne neden olmuştur. Bu süreçte, esnafımızın yaşadığı mağduriyet, Üsküdar halkının vicdanında bir yaradır.
‘RESTORASYON ÇALIŞMALARI ESERİN DOĞAL DOKUSUNU BOZMUŞTUR’
Henüz daha bu sürecin toplumda yarattığı travma atlatılmamışken, bu defa eski eser tescilli bu yapıda, aslı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan ve yapının, doğal dokusunu bozan çalışmalar yürütülmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile imzaladığı, Restorasyon Karşılığı Uzun Süreli Kiralama Protokolü kapsamında, sözde restorasyon çalışmalarını yürüten Vakıf Katılım Bankası, buranın bir kısmını kütüphane, bir kısmını sergi salonu ve bir kısmını da butik banka şubesi olarak kullanacağını ilan etmiştir. Kamulaştırma yoluyla mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen bu yapının, banka olarak kullanılacak olmasında hiçbir kamu yararı bulunmamaktadır.
‘TARİHİ ESERLERE YANLIŞ MÜDAHALELERE SON VERİLMELİDİR’
Geçmişte olduğu gibi, bugün yapılan çalışmalar sırasında da, tescilli eski eser yapının aslına uygun hareket edilmemektedir. Nitekim, yapıya sonradan ilave edilen ve günümüze kadar diş polikliniği olarak kullanılan iki katlı kaçak eklentinin yıkılmayarak muhafaza edildiği; tarihi kubbelerin farklı malzemelerle kaplandığı ve bu yapılırken, Osmanlı Hamamlarının büyük bölümünde bulunan ışıklıkların yok edildiği görülmektedir Tarihi yapıya yalnızca dışarıdan bakıldığında dahi görülen bu vahim tablo, içeride yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bize fikir vermeye yeterlidir. Tarihi eserlere yapılan yanlış müdahalelerin geri dönüşü olmadığı gibi bunları yapanlar kamu vicdanını yaralayacak ve affedilmez sonuçlara imza atacaklardır. Üsküdar’ın tarihi yapılarına, mimari eserlerine ve maneviyatına yönelen bu hatalı uygulamalara derhal son verilmelidir. Aksi halde, bu eserin korunması için her türlü hukuki yola başvuracaklarını ifade etti.
‘ESNAFLAR; ÖNCE KİRACIMIZ OLACAKSINIZ DEDİLER, SONRA TAHLİYE ETTİLER’
Mimar Sinan Çarşısı’nda esnaf olan Ayvansaray Üniversitesi Ekonomi Profesörü Sinan Yalçın, ‘Elimizdekırk bir yıllık işyeri kontratlarımız duruyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri bizleri bizzat çağırarak, ‘Kırk yıl daha bizim kiracımız olacaksınız’ dediler. 2019 yılından sonra evraklar göndererek tahliye kararı aldıklarını söylediler. Daha sonra cele kamulaştırma kararı aldıklarını, yirmi dokuz esnafa iki saat içinde tahliye kararı çıkartarak, bütün esnafıdışarı attılar. Bizleri bu şekilde mağdur ettiler’ şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Özelleştirilen Mimar Sinançarşısı tarihi yapısını bozarak tamamen tahrip ederek restorasyon çalışması yapılıyor. Esnaf konuşmasında biz buraya bilirkişi getirdik, tarihin yapısının bozulmaması için maalesef ki bilirkişiyi içeriye sokmadılar. Mimar Sinan’ın Mısır’dan Silip’den getirdiği kışın soğuğu yazın sıcağı depo eden küfe taşlarını kırmışlar çöpe atmışlar. Ayrıca çarşının kemerleride tamamen yok edilmiş. Mimar Sinan eserleri yok edildi dedi.
Bizim ellerimizden zorla alınan iş yerlerimizi geri istiyoruz elbet adalet yerini bulsun bizim ekmek kapımıza kilit vuruldu, araştırılmasını istiyoruz diye konuştular. SIDIKA BAYLAN-KENT YAŞAM