Aile hekimliklerinde yeni dönem başlıyor

GÜNDEM

Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarını tamamladı. 1 Ocak 2025 itibariyle tüm illerde uygulanmaya başlanacak bu sistem, aile hekimlikleri ile hastaneler arasındaki bağlantıyı dijital ortama taşıyarak sağlık hizmetlerinde önemli bir dönüşüm yaratmayı hedefliyor.

Röntgen ve Mamografi Talepleri Kolaylaşacak

Yeni sistem sayesinde aile hekimleri, hastaları için INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Bu tetkikler için hastaneye gidip poliklinik kaydı yaptırma zorunluluğu ortadan kalkacak ve hastaların sonuçları aile hekimlerinin ekranlarında görülebilecek.

Hastalara Özel Kontenjanlar

Aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için hastanelerden muayene randevusu alabilecek. Bunun yanında, sadece kendi hastalarına özel kontenjanlar oluşturulacak. Hastaların ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarındaki muayenelerinde de aile hekiminin yazdığı sevk ve notlar hastanedeki hekimler tarafından görülebilecek.

Hasta Kodu Uygulaması

Laboratuvar tetkikleri için aile hekimleri tarafından talep oluşturulduğunda, hastaya benzersiz bir kod e-Nabız sistemi aracılığıyla üretilecek. Bu kod hastaneye başvuruda kullanılacak ve randevu sorgulama gibi işlemler gerekmeyecek. Kodun geçerlilik süresi mamografi ve ultrason haricinde 3 iş günü olacak. Hasta, belirlenen süre içerisinde hastaneye başvurmadığı takdirde kod geçersiz hale gelecek.

Danışmanlık Hizmetleri Geliştiriliyor

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarındaki hekimler, hastaların danışmanlık hizmetlerinden faydalanması için sağlıklı hayat merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek. Bu randevular, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist gibi uzmanların dahil olduğu ekipler tarafından yürütülecek.

Sonuçlar e-Nabız’da

Hastalar, yaptırdıkları tahlil ve tetkik sonuçlarını e-Nabız profilleri üzerinden görüntüleyebilecek. Sağlıklı hayat merkezlerinde çalışan personel de hastaya ait son üç bilgi notunu sistemlerinden takip edebilecek.

Sağlıkta Dijital Dönüşüm Devam Ediyor

Bakanlık, dijital entegrasyon çalışmalarının yeni hizmetlerle sürekli geliştirileceğini ve tüm sağlık kurumlarının bu sürece aktif katılımını sağlayacağını belirtti. Entegrasyon sayesinde hastaların daha hızlı ve etkin hizmet alacağı öngörülüyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.