Adil Çiftçi, genç işsizlikteki acı tabloyu açıkladı

GÜNDEM

Yüzde 30 zamla birlikte 11 bin 402 TL olan asgari ücret, enflasyon karşısında dayanamadı. DİSK İstanbul 2. NO’lu Başkanı Adil Çiftçi acı tabloyu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde asgari ücret zammına ilişkin açıklama yapmıştı. Ocak zammının ardından 8 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 11 bin 402 TL'ye yükseldi. Fakat enflasyona karşı asgari ücret zammı dayanamadı. Ürünlere yapılan zamlar ile birlikte vatandaşın cebindeki para yüzde 30 eridi. Konu hakkında DİSK İstanbul 2. NO’lu Başkanı Adil Çiftçi çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ÇİFTÇİ: İNSANLAR HAVA İHTİYACINI BİLE KARŞILAYAMIYOR

Asgari ücret fiyatının yetersiz olduğunun altını çizen Adil Çiftçi, “Asgari ücrete yapılan yanlışlardan bir tanesi hane halkına göre asgari ücretin belirlenmemesi. Burada asgari ücret hane halkına göre değil, tek kişi olarak belirleniyor. Asgari ücret açlık sınırının altında olamaz. Şu anda açlık sınırı en az 14 bin civarına geldi. İnsanlar geçimini değil, ekmek, su ve hava gibi ihtiyaçlarını zor karşılayacak duruma geldi. Emekli, işçi ve memur memnun değil. Hiç kimsenin memnun olmadığı bir memlekette yaşıyoruz.” dedi.

“GENÇLER ÇAREYİ YURT DIŞINDA BULUYOR”

Hayat pahalılığı sonrası asgari ücretten mutsuz olan insanlar, ya yurt dışına ya da hayallerinden vazgeçip daha fazla maaş olan meslekleri tercih etmeye başladı.

Çiftçi, umutsuz toplum vurgusunu yaparken, “10 milyon genç işsiz. Herkes geleceğini arıyor. Umudu olmayan bir toplumda yaşıyoruz. Eğitim ve kariyer planlaması olmayan bir gençlik var. Burada umutsuz olan toplum, çare arar. Gençlerimiz Avrupa’ya giderek gelecek kuruyor.” İfadelerini kullandı.  

“İNSANLARI BİLGİSİNE KARİYERİNE GÖRE YETİŞTİRMİYORUZ”

Feodal toplumda torpilin bitmediğini altını çizen Çiftçi, “Herkes kendine göre torpilli iş buluyor ama düzgün iş bulamıyor. Hayvanları sevmeyen birini veteriner yapmak gibi durumlar ortaya çıkıyor. İnsanların bilgisine kariyerine göre yetiştirmiyoruz. ‘Üniversite okudu mu?’ diyerek, işe alıyoruz. Bu iş böyle olmaz. Özellikle arayış gücü kaybı var. Kaynakçı, tornacı ve motorcu yetişmiyor. Herkesi üniversite okutursanız, her köşe başında tabela üniversitesi yapıp kaliteli eğitim vermezseniz sonuç bu olur” şeklinde konuştu. 

GELECEĞİN UMUDU; SOSYAL DEVLETTE

Çiftçi son olarak çözüm için reçeteyi paylaşarak, “Devlet dediğin, sosyal devlet olacak. Milletin geleceği, eğitimi, sağlığı, savunması ve sosyal güvenliği ile ilgili planlama yapacak. Sağcı veya solcu diye ayırmayacak. Meclis çalışır ve güzel yasalar yaparsa, memlekette herkes, eşit, geleceğe umutla bakan bir toplum olarak biz de güzel bir memlekette yaşarız.” diye konuştu. SÜLEYMAN ÇAY KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.