Ekonomik kriz her kesimden olduğu gibi çiftçiyi de mağdur etmeye devam ediyor. Çiftçiler üretim maliyetlerinden yana sıkıntı yaşarken ürünlerini de tarlada bırakmak zorunda kalıyor. Artan maliyetler Balıkesir’in verimli topraklarında bile mahsul krizi yaşatıyor. Sındırgı ve Bigadiç'te yaşanan domates krizi, üreticileri derinden etkiliyor. Tonlarca domates, tarlada çürüyerek yok olurken, üreticiler ise dönüm başına ortalama 25 bin TL'lik bir zararla karşı karşıya kaldı. Bazı üreticiler yaşanan durum karşısında gözyaşlarına boğuluyor. Üreticiler dönümde 25 bin TL civarında zarar ettiklerini ifade ettiler.
TEPKİLER GELİYOR AMA
Kimine göre sıkıntının bir nedeni de iktidarın tarım politikası. Çiftçiye hangi ürünü ne kadar ekeceğinin söylenmemesi de krizi büyütüyor. Üretici domatesten bu yıl para kazanamadıklarını, aksine zarar ettiklerini ifade ediyor. Üreticiler, sorunlarının çözülmesini bekliyor. Bazı vatandaşlar bu duruma tepki gösterirken üreticiler durumun içler acısı olduğunu haykırıyor. Karagür Mahallesi sakinlerinden çiftçi Ergün Karaman, "65-70 dönüm her sene mahsul ekiyorum. Bu sene böyle bir rezillik görmedim abi. Malları alan yok, satan yok. Bin 300 liraya (ton) bu domatesi satıyoruz. 75-80 kuruşa bu malı toplatıyorum. Bana ne kalıyor" diyor.
YOLA DÖKÜYORUZ CEZA YAZILIYOR
Karaman, "Motorumu, katırımı neyim varsa satacağım borcumu ödeyeceğim. O da varsa. Yoksa neyi satayım kendimi mi satayım abi. Topladığım domates yol parasını ödemiyor. Dönümde 6 bin lira yol parası tutuyor. Bunun için kaç ton domates satmam lazım siz hesap edin. Ondan sonra çiftçi isyan etti mi, etti diyorlar. Ne yapalım, dökelim mi? Yola döküyoruz ceza yazıyorlar. Neymiş? Protesto ediyormuşuz. Ne kışkırtması abi yazık günah. 25-30 dönüm malım kaldı tarlada, amele bulamıyorum. Kamyon yok, motor yok, nereye koyacağım bu malı. Alan yok, satan yok. Adam yüzde 30 fire yazıyor" diye konuştu.